Preskoči na glavni sadržaj

Film Lea i Darija započinje svjetsku turneju otvorenjima festivala u Australiji i Izraelu

Dugometražni igrani film Lea i Darija (2011.) redatelja Branka Ivande koji je svoju hrvatsku premijeru doživio na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli uskoro će imati australsku premijeru u okviru službenog programa Jewish Film Festivala koji se od 2. do 20. studenog održava u Sydneyu, a od 9. do 27. studenog u Melbourneu (Australija).

Projekcijama 2. odnosno 9. studenog Lea i Darija otvorit će Festival na obje lokacije. Nakon Australije, film otvara još jedan svjetski festival. Riječ je o 8. međunarodnom festivalu Jewish Eye koji se od 13. do 21. studenog održava u Ashkelonu (Izrael). U službenu konkurenciju istog festivala uvršten je i dokumentarni film Dječje carstvo o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, Dječjem carstvu i HNK te životu u Zagrebu neposredno pred Drugi svjetski rat. Redatelj oba filma, Branko Ivanda počasni je gost festivala.

Lea i Darija je biografski film temeljen na istinitoj priči o Lei Deutch i Dariji Gasteiger, zvijezdama popularne dječje predstave Dječje carstvo koja se izvodila u Hrvatskom narodnom kazalištu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Lea, iznimno popularna i talentirana glumica i plesačica, prozvana je hrvatskom Shirley Temple, a njezina najbolja prijateljica postaje Darija, također talentirana glumica u usponu. Lea je Židovka, a Darija je njemačkog podrijetla. Njihovo sretno djetinjstvo i nerazdvojno prijateljstvo prekinuto je s početkom progona Židova u Zagrebu, a zauvijek ih je razdvojio posljednji transport Židova za Auschwitz 1943. godine.

Glavne uloge u filmu tumače Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Sebastian Cavazza, Linda Begonja, Vedran Živolić, Ana Vilenica, Radovan Ruždjak i Branko Završan. Na 53. festivalu igranog filma u Puli, film Lea i Darija nagrađen je Zlatnom Arenom za scenografiju (Ivo Hušnjak), Zlatnom Arenom za kostimografiju (Barbara Bourek) i posebnom Zlatnom Arenom za masku (Ana Bulajić Črček). Zagrebačka premijera filma očekuje se u krajem siječnja 2012. godine.

Film je nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Ars Septima; u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), Zagreb filmom i slovenskom tvrtkom ArtRebel9.

Lea i Darija - službene stranice
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.