Preskoči na glavni sadržaj

Film Lea i Darija otvorio festival Jewish Eye u Izraelu

Dugometražni igrani film Lea i Darija otvorio je 13. studenoga 8. međunarodni festival Jewish Eye koji se do 21. studenoga održava u Ashkelonu (Izrael). Na ovogodišnjem izdanju festivala sudjeluje oko 80 naslova iz cijelog svijeta – dugometražnih igranih, dokumentarnih i kratkih filmova židovske tematike, a popratna događanja posvećena su filmovima na jidišu i židovskoj glazbi.

Redatelj Branko Ivanda prisustvovao je otvorenju kao počasni gost festivala, a na projekciji filma Lea i Darija bili su nazočni gradonačelnik Ashkelona, Benny Vaknin, predsjednik Izraelskog filmskog vijeća i direktor festivala Micha Harish, veleposlanica RH u Državi Izrael Zorica Marica Matković i drugi.

U službenoj konkurenciji istog festivala bit će prikazan i dokumentarni film Dječje carstvo o Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, HNK te životu u Zagrebu neposredno prije Drugog svjetskog rata. Lea i Darija je biografski film temeljen na istinitoj priči o Lei i Dariji, zvijezdama popularne dječje predstave Dječje carstvo koja se izvodila u Hrvatskom narodnom kazalištu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Lea, iznimno popularna i talentirana glumica i plesačica, prozvana je hrvatskom Shirley Temple, a njezina najbolja prijateljica postaje Darija, također talentirana glumica u usponu. Lea je Židovka, a Darija je njemačkog podrijetla. Njihovo sretno djetinjstvo i nerazdvojno prijateljstvo prekinuto je s početkom progona Židova u Zagrebu, a zauvijek ih je razdvojio posljednji transport Židova za Auschwitz 1943. godine.

Uloge u filmu tumače Klara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Sebastian Cavazza, Linda Begonja, Vedran Živolić, Ana Vilenica, Radovan Ruždjak i Branko Završan. Na 53. festivalu igranog filma u Puli, film Lea i Darija nagrađen je Zlatnom Arenom za scenografiju (Ivo Hušnjak), Zlatnom Arenom za kostimografiju (Barbara Bourek) i posebnom Zlatnom Arenom za masku (Ana Bulajić Črček).

Zagrebačka premijera filma očekuje se u krajem siječnja 2012. godine. Film je nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Ars Septima; u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), Zagreb filmom i slovenskom tvrtkom ArtRebel9.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.