Preskoči na glavni sadržaj

Film Karle Crnčević osvojio nagradu na festivalu Zinebi u Bilbau

Hrvatska filmašica Karla Crnčević za svoj je film Divlje cvijeće osvojila Veliku nagradu za najbolji baskijski film na neto održanom, 64. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi u španjolskoj Bilbau. 

Divlje cvijeće (Wild Flowers) je Veliku nagradu za najbolji baskijski film osvojilo, prema riječima žirija, zbog toga što "hrabro i pošteno postavlja pitanja o sjećanjima". Karla Crnčević osobno je primila nagradu na svečanosti održanoj u Teatru Arriaga u Bilbau. 

Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom uratku koji je sačinjen od materijala koji je snimio redateljičin otac Pavo jedini dan kada je koristio videokameru. Tridesetak godina kasnije zatražio je od Karle da digitalizira stare snimke zbog čega je redateljica došla na ideju da putem filma od zaborava sačuva materijal koji prikazuje ratna stradanja mjesta i njegova doma u Radovčićima.

Film je nastao u školi EQZE u San Sebastianu gdje je redateljica na usavršavanju od rujna prošle godine. 

Osim što je film režirala, Karla Crnčević ga je i montirala. Za dizajn je zaslužan Mate Žaja, za glazbu Nenad Kovačić i Ane Paška, a dizajn zvuka Studio Surogat.

Karla Crnčević je diplomirala dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti nakon čega je radila kao kulturna radnica na brojnim projektima, a suosnivačica je filmskog festivala Unseen koji je ove godine doživio svoje 6. izdanje.

Zinebi je najveći međunarodni festival u kategoriji dokumentarnog i kratkometražnog filma u Španjolskoj, a posvećen je promociji autora koji tek počinju svoje karijere. Festival od 1974. godine posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata), a osim za nagradu Oscar, pobjednički naslovi također su kvalificirani za nominacije za BAFTA-u, Europsku filmsku nagradu i Nagradu Goya španjolske Akademije filmske umjetnosti i znanosti. 

Naslovna fotografija (kolaž, slijeva na desno): plakat filma Divlje cvijeće; Karla Crnčević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.