Preskoči na glavni sadržaj

Film Janje Nine Violić na BFI – Filmskom festivalu u Londonu

Kratkometražni igrani film Janje Nine Violić bit će prikazan u sklopu programa Push the Button, posvećenog kratkometražnim ostvarenjima koji 'pomiču granice i izvlače gledatelja iz zone ugode'. BFI ​– Filmskom festivalu u Londonu održava se od 2. do 13. listopada. 

Projekcije kratkometražnog uratka redateljice i scenaristice Nine Violić zakazane su za 10. i 12. listopada. Film će na BFI – Filmskom festivalu u Londonu imati svoju britansku premijeru. 

Film Janje vodi nas u svijet Cvite i Megi, dvanaestogodišnjakinja koje stariji školski prijatelj vodi na obećano nezaboravno popodnevno druženje. Običan gradski kvart, sasvim obična zgrada, jednostavan, ali zapušten stan i naizgled bezazleni tinejdžerski odnosi na granici života i smrti, okosnica su ovoga filma, koji je svjetsku premijeru imao u srpnju ove godine na Motovun Film Festivalu. Film će zagrebačku premijeru imati 7. rujna u Laubi, u sklopu programa 'Motovun u Zagrebu'. 

'Htjela sam progovoriti o osobnom fašizmu, o strahu mnogih nas roditelja, što nam djeca odrastaju u okruženju koje često osuđuje toleranciju. Moj film govori o nama samima, našoj djeci, strahovima, ismijavanju i strahu prema svemu onome što ne razumijemo', rekla je Violić o filmu Janje, koji je nakon Odvajanja, njen drugi krakometražni rad.  

U filmu glume Margarita Belan, Cvita Viljac, Dan Kabalin Sirotnjak i Issaka Sawadogo. Direktor fotografije je Vanja Černjul, odnedavni član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, a scenografiju i kostimografiju filma potpisuje Ana Savić Gecan. Film je nastao u produkcijskoj kući Spiritus movens, na čelu s producenticama Zdenkom Gold i Vanjom Sremac. Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Grada Rijeke.

63. BFI ​– Filmski festival u Londonu održava se od 2. do 13. listopada, a više detalja o festivalu pronađite na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filma Janje; snimanje filma Janje 
(*autor fotografija: Nikola Predović)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.