Preskoči na glavni sadržaj

Film General tijekom prvog vikenda u kinima pogledalo 28.383 posjetitelja

Film o životu generala Ante Gotovine redatelja Antuna Vrdoljaka nastao u produkciji Kiklop filma te koprodukciji HRT-a privukao je 28.383 gledatelja, što je drugi najbolji rezultat prvog vikenda otvaranja hrvatske kinematografije za dugometražni igrani film. General je u redovnu kinodistribuciju krenuo 5. kolovoza. 

Film General najveći je interes izazvao na područjima Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.

Novi dugometražni uradak redatelja Antuna Vrdoljaka priča je o životu generala Ante Gotovine – od njegove tragične mladosti, dana provedenih u francuskoj Legiji stranaca i Kolumbiji do povratka u ratom zahvaćenu Hrvatsku i kasnijeg suđenja na Haškom sudu.

U naslovnoj ulozi je Goran Višnjić, a uz njega u filmu igraju i Mustafa Nadarević u ulozi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović kao general Davor Domazet Lošo, Boris Svrtan kao general Ante Roso, a uloge u filmu su ostvarili i Armand Assante, Borko Perić, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec, Ivo Gregurević te mnogi drugi. 

Scenarij filma potpisuje Antun Vrdoljak, a uz njega film su producirali i Goran Višnjić i Andrija Vrdoljak. Uz Kiklop film, General je nastao u produkciji HRT-a, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Film je premijerno prikazan na otvaranju 66. izdanja Pulskog filmskog festivala, a njegov rezultat tijekom prvog vikenda prikazivanja u kinima drugi je najbolji u povijesti Republike Hrvatske. Do sada drugi najgledaniji bio je film Vinka Brešana Koja je ovo država kojeg je tijekom vikenda otvaranja pogledalo 23.212 ljudi. Prvo mjesto najgledanijeg igranog filma tijekom prvog vikenda prikazivanja još uvijek 'drže' Svećenikova djeca istog redatelja (Vinko Brešan) sa 33.759 gledatelja. 

Naslovne fotografije: scene iz filma General
(*autor fotografija je Branko Hrkač)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.