Preskoči na glavni sadržaj

Film Gazda stigao u kina, a istoimena knjiga u knjižare 

Nakon premijere dugometražnog dokumentarnog filma Gazda, redatelja Darija Juričana i promocije knjige Gazda, autora Saše Paparelle u zagrebačkom kinu Europa 4. listopada, film kreće u distribuciju preko neovisne kino mreže te se do kraja listopada prikazuje u kinima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Čakovcu.

Film se u Zagrebu prikazuje u kinima Europa, Grič i Metropolis, a knjiga se može nabaviti u shopu Kina Europe i Superknjižari. Raspored svih trenutnih projekcija u Hrvatskoj potražite na ovoj poveznici

Film Gazda nastajao je tri godine. Film je to o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u kojem se provlači priča redateljeva oca koji je 40 godina radio u Uni/konzumu. Priča je to o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, ali i o neuspjehu i kako u njemu živimo, ističe redatelj filma. Iako se dotiče povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora, Gazda nije film o Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske. Film je to o stanju jedne nacije.

Redatelj i producent filma je Dario Juričan, scenarist Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, izvršni producent Bojan Radanović, asistenti redatelja Igor Jelinović i Josip Lukić, animatorica Juliana Kučan, oblikovanje zvuka Tihomir Vrbanić, oblikovanje slike Luka Sepčić, DCP – Bold studio.

Knjiga Saše Paparella u 32 poglavlja kao mali self help vodič prezentira kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Komplementarna je filmu i ne prati nužno njegovu strukturu.
 
Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i crowdfunding kampanjom, a knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom. Prvi primjerci knjige simbolički su poklonjeni zagrebačkoj javnoj knjižnici Bogdan Ogrizović i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Knjiga će biti poklonjena svim knjižnicama Grada Zagreba.

Producent i distributer filma te nakladnik knjige je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.