Preskoči na glavni sadržaj

Film Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova nagrađen u Annecyju 

Kratkometražni animirani film autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, realiziran pod okriljem hrvatske Jadranske animacije (Adriatiac Animation) i estonskog Eesti Joonisfilm, osvojio je nagradu "Alexeïeff – Parker" 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju koji se održavao od 11. do 17. lipnja. 

"Vijest nas je jako obradovala. Smatram da je to jako dobar poticaj za hrvatski animirani film i za autoricu Luciju Mrzljak, kao i za njenog kolegu Mortena Tšinakova, koji je autor scenarija. Nagrada je nazvana po autorima koji su osmislili pinscreen animaciju, pa pretpostavljam da je nagrada posvećena nekoj vrsti inovacije. Mi se, kao studio, veselimo dalje raditi s Lucijom Mrzljak, koja već marljivo radi na svom sljedećem animiranom filmu koji će ovaj put režirati sama," rekao je tim povodom producent filma Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), dodavši kako će Mrzljak novi film razvijati s mentorima iduće proljeće, u sklopu rezidencijalnog programa u Fontevraudu. Projekt je već, dodaje, dobio poticaje u Estoniji. 

Eeva je nedavno ovjenčana nagradom i za najbolji naslov u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, a predstoji joj i sjevernoamerička premijera na ShortFestu u Palm Springsu (Kalifornija). Film je dosad, između ostalog, prikazan u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts).

Pored režije, Tšinakov i Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak), a uz njih animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Osim Draška Ivezića, film je producirao i Kelav Tamm iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

Podsjetimo, u natjecateljskim programima Annecyja prikazana su još četiri hrvatska filma: Haljina za finale Martine MeštrovićIspod maske Dariana Bakliže11 Vuka Jevremovića te Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde

Popis svih nagrađeni naslova 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju nalazi se na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.