Preskoči na glavni sadržaj

Film Dani suše nominiran za europsku filmsku Nagradu publike – LUX Award

Dugometražni igrani film Dani suše redatelja Emina Alpera, koji je realiziran u koprodukciji hrvatske producentice Anite Juka (4 film) nominiran je za europsku filmsku Nagradu publike – LUX Award koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija. Nominirani filmovi prevedeni su na 24 službena jezika EU-a, a finaliste je mogla pogledati i hrvatska publika u Zagrebu, Zadru i Puli. Za najbolje filmove publika može glasati do 12. lipnja. 

Ovom inicijativom se promiče kulturna raznolikost i pruža podrška filmu i umjetnosti. Nominirani filmovi podižu svijest o aktualnim društvenim i političkim pitanjima, na pristupačan način uključuju publiku u rasprave o Europi, a istovremeno su odraz ljepote i raznolikosti europskih kinematografija. Cilj je kroz inspirativne europske filmove uključiti publiku u rasprave o Europi.

Dobitnik će biti objavljen na svečanoj dodjeli Nagrade publike - LUX Award koja će se održati 27. lipnja 2023. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Nominirani filmovi prevedeni su na 24 službena jezika EU-a, a Europski parlament organizira besplatne projekcije u svih 27 država članica tijekom razdoblja "Gledaj, ocijeni i osvoji nagradu" od 11. prosinca 2022. do 12. lipnja 2023. Filmovi su, tako, prikazani i u Hrvatskoj, odnosno u kinima u Zagrebu, Zadru i Puli.

Glasanje je otvoreno do 12. lipnja 2023., a glasati se može na ovoj poveznici.

Dani suše film je turskog redatelja Emina Alpera, nastao u međunarodnoj produkcijskoj suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke.

Film prati mladog idealista po imenu Emre, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj. Grad već duže vrijeme pati od nestašice vode, a Emre tijekom svoje prve istrage biva uvučen u lokalne političke sukobe.

Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

Podsjetimo, svjetska premijera filma Dani suše održala se u sklopu prestižne kategorije Izvjestan pogled (Un Certain Regard) na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega je započeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyju i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade: Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju. Uspjeh je film ostvario i na festivalima u Turskoj: na međunarodnom filmskom festivalu u Ankari film je osvojio šest nagrada, uključujući i onu za najbolji film, a na međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji osvojio je čak devet nagrada te je ispraćen brojnim pohvalama žirija i publike. Film Dani suše je osvojio i prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže – Europski Oscar na 35. dodjeli nagrada Europske filmske akademije na kojima se odaje počast najboljima iz europske kinematografije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.