Preskoči na glavni sadržaj

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija stiže u domaća kina

Makedonska crna komedija, Bog postoji njeno ime je Petrunija, redateljice Teone Strugar Mitevski, nastala u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, film koji je osvojio nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu LUX, Europskog parlamenta, stiže u kina diljem Hrvatske. 

Film počiva na istinitoj priči o ženi, ženi koja se uhvatila u koštac s patrijarhatom, s nametnutim društvenim normama, sa svakodnevicom, koja za žene znači podčinjavanje tradiciji i običajima koja nerijetko znači isključivanje i marginaliziranje. Satira prati glumicu koja na dan Bogojavljenja prisustvuje ritualnom plivanju za časnim križem, kojeg u hladnu rijeku baca svećenik, a stotine golih muškaraca, već po tradiciji, skaču za njim te onog koji prvi dopliva do njega cijelu godinu treba pratiti sreća i uspjeh. Začudno, pored satnije polugolih muškaraca, diverzivno, do križa prva dopliva Petrunija.

Njen skok za križem postaje prava Internet senzacija, a sve kroz što kasnije prolazi simbol je borbe protiv lokalnih muškaraca, politike i crkve koji ju optužuju za subverziju tradicije Bogojavljenskog dana.

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a osim hrvatske koproducentice Zdenke Gold (Spiritus movens) na filmu su radili glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezović, snimatelj tona Hrvoje Petek, boomer Vilim Novosel, key grip Josip Mataušić, scenski radnik Branko Cavrić i električar Dario LaljekŽeljka Burić kao art director i Marina Redžepović kao casting direktorica. 

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija u distribuciji Pari Pikula igra diljem Hrvatske. U narednim danima može a se pogledati u nezavisnim kinima Zagreba (Kino Kinoteka 29.09., Kino Metropolis 30.09.), Velike Gorice (Kino POU Velika Gorica 9.10., 11.10. i 13.10.), Križevaca (Kino Kalnik 4.10.), Koprivnice (Kino Velebit 12.10., 13.10 i 14.10.), Splita (Kinoteka Zlatna vrata 7.10. i 10.10.) i Samobora (Kino Samobor 11.10 i 12.10.). 

Raspored drugih zagrebačkih projekcija pratite na FB stranici Pari Pikule

Naslovna fotografija: scena iz filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.