Preskoči na glavni sadržaj

Filip Remunda i Hall of Fame u Dokukinu

U četvrtak 19.12. u 21 sat Dokukino u zagrebačkom kinu Grič otvara novu sezonu filmsko-edukativnog programa Hall of Fame projekcijom dokumentarnog klasika Prodavač Biblija braće Maysles. U subotu 21.12. u 16.30 na istom mjestu češki redatelj i producent Filip Remunda održat će masterclass pod nazivom „Doku-mentalna komedija”.

Dokukino, jedino hrvatsko kino specijalizirano isključivo za dokumentarne filmove, od ove jeseni djeluje u zagrebačkom kinu Grič, u Jurišićevoj 6. Program na novoj lokaciji krenuo je početkom prosinca gostovanjem poljskog redatelja i snimatelja Wojciecha Starona, a od ovog se tjedna nastavlja novim gostovanjem, nagrađivanog češkog dokumentarista Filipa Remunde, te novom sezonom programa Hall of Fame.

Filip Remunda (1973.) je češki redatelj, snimatelj i producent. Diplomirao je dokumentarnu režiju na praškoj FAMU, a tijekom studija pohađao je i poznatu Filmsku i TV školu Sam Spiegel u Jeruzalemu. Jedan je od osnivača češkog Instituta za dokumentarni film koji je ključna institucija za razvoj i promociju dokumentarnog filma u Srednjoj i Istočnoj Europi.

U subotu 21. prosinca u 16.30 u kinu Grič za sve zainteresirane održat će masterclass naslovljen „Doku-mentalna komedija” na kojem će, krenuvši od primjera iz vlastitih filmova, pokriti brojne dokumentarističke teme. Tim povodom Dokukino će dan ranije, u petak 20.12. u 19 i 21 sat, prikazati njegova dva poznata nagrađivana ostvarenja Češki san (2004.) i Češki mir (2010.)


Prodavač Biblija braće Maysles

Zaljubljenici u dokumentarce mogu u Dokukino već i danas, u četvrtak 19. prosinca, jer se projekcijom američkog filma Prodavač Biblija u 21 sat otvara nova sezona filmsko-edukativnog programa Hall of Fame, koji će tijekom narednih tjedana u istom terminu donositi ključne naslove iz povijesti dokumentarnog stvaralaštva. Tematski fokus ove sezone je dostizanje istine na filmskom mediju, što je jedno od nezaobilaznih pitanja u teoriji i praksi dokumentarnog filma.

Prodavač Biblija (Salesman, 1969.) Davida i Alberta Mayslesa jedno je od najvažnijih ostvarenja stilske struje Direct Cinema, o kojoj će uvod prije projekcije dati voditelj programa Hall of Fame Nebojša Slijepčević. Nakon projekcije slijedi rasprava o filmu s posebnim gostom večeri, nagrađivanim dokumentaristom Đurom Gavranom, autorom filmova Veliki dan i Presuda.

Ulaz na Remundin masterclass i na Hall of Fame je besplatan. Masterclass se održava na engleskom jeziku. Više informacija o programu Dokukina možete pronaći na službenim stranicama.

Naslovna fotografija: Filip Remunda

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.