Preskoči na glavni sadržaj

Festival 'Black Nights': u prepunoj dvorani u Tallinnu održana svjetska premijera Pelikana Filipa Herakovića

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Filipa Herakovića i producenata Tamare Babun i Matije Drnikovića (Wolfgang&Dolly), Pelikan, premijerno je prikazan u subotu, 19. studenog, u punoj kino dvorani Apollo Kino Coca-Cola Plaza u Tallinnu. Film se publici 26. izdanja Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF) predstavio u sklopu natjecateljskog programa debitantskih filmova (First Feature Competition).

"Premijera u Tallinnu je značila trenutak kada Pelikan prestaje biti “tajna” malog broja ljudi koji je na njoj marljivo radio u tišini te smo se veselili podijeliti je napokon s publikom. Zadovoljan sam načinom na koji se publika povezala s filmom i živim razgovorom koji je uslijedio na Q&A nakon projekcije. Na valu prvih pozitivnih reakcija, Pelikan sada putuje u Beograd na Festival autorskog filma, stoga me posebno veseli otkrivanje našeg filma nekoj novoj publici tako brzo nakon premijere," rekao je redatelj Filip Heraković nakon svjetske premijere njegovog dugometražnog igranog prvijenca u Tallinnu, na festivalu Black Nights. 

Na Herakovića se nadovezao i glavni glumac u filmu Edi Ćelić: "Prostor izvedbe je prostor u kojem se rastvara komunikacija. To je osjetljivo i ranjivo mjesto u kojem autor anticipira dvosmjernost takve razmjene. Presretan sam i uzbuđen reakcijama koje je “Pelikan“ izazvao gdje su svi oblici autorstva prepoznati kao novi i originalni te se samo nadam kako će s nekom novom publikom film nastaviti takav razgovor."

Producenti filma Tamara Babun i Matija Drniković (Wolfgang&Dolly) također su podijelili dojmove povodom premijernog prikazivanja: "Nakon cijele godine konstantnih priprema, snimanja, montaža i ponovnih snimanja različitih projekata, gotovo je nadrealno moći se dva dana posvetiti samo slavlju “Pelikana“ i druženju s publikom i filmskom ekipom. I to još na festivalu Tallinn Black Nights koji smo sanjali tek kad smo kretali u pripreme filma. Tallinn nas je primio ljepše i svečanije no što smo mislili da je moguće."

Film Pelikan prikazuje se u sklopu natjecanja debitantskih filmova (First Feature Competition) u kojem se, uz njega, nalazi još 19 filmova, od kojih su dva van konkurencije. Osim premijernog prikazivanja u subotu, 19. studenog, film će festivalska publika imati prilike pogledati u još dva termina. 

Film govori o profesionalnom nogometašu Josipu, tumači ga Edi Ćelić, kojem je ugrožena karijera nakon ozljede koljena na skijanju. Josipovu priču pratimo dok je on na rehabilitaciji u toplicama, gdje se usred njegovih interakcija s fizioterapeutom, posjete njegove djevojke i najboljeg prijatelja  još snažnije ističe pitanje – tko je on i što od života želi. Da bi otkrio i prihvatio samoga sebe, mora izaći iz vlastite kože. Josip slučajno otkriva prodajnu konferenciju u toplicama i pogrešno ga identificiraju kao Branimira. Josip se odluči poigrati i postati Branimir – prodajni predstavnik usisavača. Počinje istraživati život iz nove perspektive i pritom se dobro zabavlja, no istovremeno kako postaje netko drugi mnoge stvari mu vezane za njega samog postaju sve nejasnije.

Scenarij za film potpisuju Filip Heraković i Nikolina Bogdanović. Uz Edija Ćelića u filmu, između ostalih, igraju Marko Petrić, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj i Tanja Smoje. Film je producirala zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly na čelu s producenticom Tamarom Babun i Matijom Drnikovićem. Film je koproducirala portugalska produkcijska kuća 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije. 

Pelikan je jedan od mnogih dugometražnih filmova hrvatskih autora, mahom debitanata, koji će se u narednim mjesecima prikazati u domaćim kinodvoranama. Na to ukazuje i HAVC-ova kampanja Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE.

Filmski festival u Tallinnu Black Nights (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80.000 gostiju godišnje. Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. Osim u Tallinnu, festival se odvija i u gradu Tartu. Sve informacije o festivalu i programu pronađite na službenoj stranici

Podsjetimo, na festivalu 'Black Nights', koji se odvija sve do 27. studenog, prikazuje se sveukupno osam hrvatskih (ko)produkcija: Pelikan Filipa Herakovića (First Feature Competition), Tragovi Dubravke Turić (Baltic Film Competition), Probudi me Marka Šantića (Critics' Picks), Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (First Feature Competition), Kapa Slobodana Maksimovića (Children's Competition), Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Children's Competition), Pisma na kraju šume Jelene Oroz (Shorts Kids Animation Competition) i Mišja kuća Timona Ledera (Shorts Kids Animation Competition). 

Fotografije sa premijere Pelikana u Tallinnu možete preuzeti na OVOJ poveznici, uz potpis fotografa: Henri-Kristian Kirsip (black carpet) i Jana Mätas (Q&A dio).

Naslovne fotografije: svjetska premijera filma Pelikan u Tallinnu
Autori fotografija: Henri-Kristian Kirsip (black carpet) i Jana Mätas (Q&A dio)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.