Preskoči na glavni sadržaj

Festival animiranog filma i stripa Supertoon objavio službenu selekciju i program svog 12. izdanja

U Šibeniku će se od 18. do 22. srpnja održati 12. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon. Tijekom pet dana u četiri natjecateljske konkurencije prikazat će se 120 filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog kratkog metra u ljetnim kinima Mala loža, Gorica i Đardin.

U natjecanju kratkog animiranog filma Grandtoon moći će se tako vidjeti Ta prokleta očeva kamera!, intimni film kolažne tehnike čestog šibenskog gosta Miloša Tomića; Steakhouse, najnoviji film Špele Čadež, nagrađivane slovenske autorice čijih je nekoliko filmova dosad prikazano i nagrađeno i na Supertoonu, te Putnik, film u tehnici stop animacije s lutkama od papira svjetski poznatog argentinskog redatelja Juan Pabla Zamarelle.

 U konkurenciji su i za ovogodišnjeg Oscara nominirani čileanski film Bestia redatelja Huga Covarrubiasa, psihološko-politički triler o agentici tajne policije iz vremena Pinochetove diktature, te vizualno spektakularna postmoderna tapiserija, odnosno Emaki manga (ručno oslikan horizontalni svitak) i epsko-apsurdni brikolaž Progutati svemir Luisa Nieta. Tu je i film Hide Daniela Grayja, autora nagrađivanog na festivalima u Ottawi, Annecyju i Sundanceu, koji će u Šibenik doći predstaviti Balint Gelley, mađarski producent, redatelj i suosnivač studija za animaciju CUB.

I filmovi hrvatskih autora natječu se u najprestižnijoj konkurenciji Grandtoon, a to su More misli Hane Tintor, Psychographic Branka Farca, Pozdrav suncu Darka Masneca i Zasićenje Lucije Bužančić. Domaćih predstavnika ne nedostaje ni u ostalim konkurencijama: u međunarodnom natjecanju studentskog filma Studentoon među 26 filmova iz cijeloga svijeta prikazat će se Illuminated Morane Marije Vulić i Stinky In the Dark Forest Sunčane Brkulj, a u konkurenciji animiranih videospotova Supertune Amorella Ivane Šerić, Katarza Noe Pisačića i And you dream again Dore Ivković.

Redatelj Timon Leder gostovat će na Supertoonu sa slovensko-hrvatskom koprodukcijom Mišja kuća u konkurenciji filmova za djecu Planktoon, kao i Jelena Oroz s filmom Pisma s ruba šume, a premijerno se u istoj konkurenciji prikazuje i novi film Ivane Guljašević Kuman Jedan dan u vrtiću, pa će ove autore djeca moći i upoznati i razgovarati s njima uoči projekcija.

Natjecanja animiranih filmova žirirat će nagrađivana filmašica Nadja Andresev iz Mađarske, hrvatska animatorica, kostimografkinja i set dizajnerica Kata Gugić te Krste Gospodinovski, makedonski redatelj i animator, pročelnik katedre za animaciju Sveučilišta Europa Prima u Skopju i osnivač Flipbook Film Festivala.

Strip natjecanja donose 20 izdanja stripova snažnih autorskih glasova iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Tajvana, SAD-a, Austrije i Makedonije, i to u kategorijama strip album, strip magazin i fanzin. Stripovi će tijekom trajanja festivala biti izloženi u Galeriji Sv. Krševan, gdje će ih publika moći pogledati i pročitati, a žiri, koji čine animator, ilustrator i strip autor Štef Bartolić, proslavljena multidisciplinarna umjetnica OKO i makedonski multimedijalni umjetnik i pisac Vladimir Lukaš – i ocijeniti.

Na festivalskoj lokaciji "Đardin" u Perivoju Roberta Visianija odvit će se i veliki sajam stripa te tribine na kojima će sudjelovati 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, 20-ak strip autora te festivalski žiri.

Kao dio trajnih napora organizatora festivala na području razvoja i obrazovanja publike te vizualnog opismenjivanja, na programu je i četverodnevna radionica animiranog filma za djecu pod mentorstvom animatorica Katrin Novaković i Alme Mimice, čiji će polaznici sačinjavati i žiri za kategoriju filmova za djecu Planktoon. Animator Božidar Trkulja vodit će četverodnevnu radionicu izrade lutaka i stop-animacije Animirani Šibenik namijenjenu studentima, a djeca moći će se okušati i u sekvencijalnom vizualnom pripovijedanju u okviru radionice stripa u istome trajanju, pod vodstvom strip autora Tihomira Tikulina.

Ovogodišnju festivalsku ilustraciju potpisuje OKO, dok je vizualni identitet festivala djelo Nives Sertić.

Na sve je programe festivala ulaz besplatan, a ostale detalje o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.