Preskoči na glavni sadržaj

Eurimages podržao projekte Kristalni planet i Otapanje vladara 

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 3. sjednici ove godine, koja se održala online 5. prosinca, podržao ukupno 24 dugometražna projekta, među kojima je i hrvatski projekt animiranog filma u režiji Arsena Antona Ostojića Kristalni planet te crnogorski projekt igranog filma Otapanje vladara Ivana Salatića koji nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi film).

Projekt dugometražnog animiranog filma Kristalni planet (prijašnjeg naziva 'Kristalni otmičari') podržan je iznosom od 149.000 eura.

Projekt nastaje prema ideji Dušana Vukotića, koji potpisuje i scenarij uz Aleksandra Žiljka i Arsena Antona Ostojića, a razvija se pod okriljem kuća Filmosaurus Rex iz Hrvatske, Alkay Animation Prague iz Češke i BFilm iz Bratislave. 

Kristalni planet je za produkciju dobio sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra, Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike te Češke televizije kao i Slovačkog audiovizualnog fonda, a za razvoj projekta dobio je sredstva programa Kreativne Europe - MEDIA te HAVC-a i Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike.

Glavni dizajner likova je Stjepan Mihaljević iz Zagreba, dramaturg je Martin Daniel iz Los Angelesa, a glazbu za film sklada Mate Matišić.

U ovom dječjem filmu, koji se događa u budućnosti, na udaljeni novonaseljeni Kristalni planet stižu djevojčica Rea i njen otac koji je dobio posao u tvronici za izradu robotičkih životinja. Rea se odmah sprijatelji s dječakom Andijem, dok otac shvaća da se u tvornici neodgovorno odlaže toksični otpad koji završava u podzemlju. Ispod površine planeta, bez znanja ljudi, žive dobroćudna bića slična dinosaurima. No, jednog od njih napadne čudovište-mutant, produkt zagađenja, dok mladunac Burgi stjecajem okolnosti završi na površini. Rea i Andi pronalaze slatkog, malog Burgija, ali njega zapazi i pohlepni vlasnik postrojenja Mordokan. On ga ukrade s namjerom da ga pretvori u robo-životinju dok djeci ne ostaje puno vremena da ga spase.

Osim toga, Eurimages je dodijelio sredstva (170.000 eura) i projektu dugometražnog igranog filma scenarista i redatelja Ivana Salatića. Glavni producent je kuća Meandera Film iz Crne Gore, a koproducenti su Dinaridi film (Hrvatska), Nightswim (Italija) i Non-Aligned Films (Srbija). Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica, a hrvatska koproducentica je Tena Gojić, dok je direktorica filma u Hrvatskoj Tena Trstenjak. Osim producentice i direktorice, od hrvatske filmske ekipe na projektu rade i Hrvoje Radnić kao snimatelj zvuka i Nikola Kljaić kao mikroman, a od glumaca tu su Marko Pogačar, Tea Ljubešić, Jakov ZovkoPetar Milat

Radnja filma smještena je u Crnu Goru u 19. stoljeću. Teritorijem slobodnih brda upravlja Morlak, vladar koji želi biti pjesnik. Teško bolestan, on putuje na liječenje u inozemstvo. Đuko, najmlađi Morlakov tjelohranitelj, postaje opsjednut idejom da bi Morlakova smrt u tuđini mogla biti prokletstvo za cijelu zemlju. Morlaku u Italiji dani prolaze u lošem raspoloženju i šutnji, sve do trenutka iznenadnog posjeta. Đuko se boji da bi nezvani gost mogao odložiti dugo očekivani povratak kući i pokušava ga se otarasiti. 

Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Crne Gore, Filmski centar Srbije te Ministarstvo kulture Italije (Ministero della Cultura - MiC), a 2020. godine nagrađen je i na Torinu Film Labu. 

Eurimages je na svojoj 3. sjednici ove godine, koja se održala online 5. prosinca, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 6.707.000 eura.

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 3. sjednici 53.7% posto podržanih projekata su djela redateljica.

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.