Preskoči na glavni sadržaj

Četiri hrvatska filma u programu DOK Leipziga

Četiri hrvatska filma uvrštena su u program 55. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig koji će se održavati u Njemačkoj od 29. listopada do 4. studenoga 2012. 

Višestruko nagrađivana hrvatska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije u režiji Iliana Meteva uvrštena je u dokumentarnu konkurenciju, a film Blokada Igora Bezinovića uvršten je u dokumentarni program u kojem konkurira za nagradu Leipzger Ring za najbolji film na temu demokracije. Animirani film Otac međunarodne grupe autora među kojima je i Veljko Popović uvršten je u međunarodnu konkurenciju animiranih filmova, a Plima Alena Zanjka uvršten je u međunarodnu selekciju animiranog filma.

Bugarsko-hrvatsko-njemački dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije (Nukleus film) premijerno je prikazan na međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio France 4 Visionary Award na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma. U dokumentarnu konkurenciju DOK Leipziga ove je godine odabrano 13 filmova iz 16 zemalja, uglavnom svjetskih ili međunarodnih premijera. Uz glavnu nagradu, Zlatnu golubicu i prateći iznos od 10 000 eura, Posljednja ambulantna kola Sofije nominirana su i za nagradu Healthy Workplaces za najbolji film na temu rada.

Blokada (Factum, Restart) je svoju hrvatsku premijeru doživjela na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a na Danima hrvatskog filma osvojila je Oktavijana i Nagradu publike. Riječ je o filmskom prikazu najmasovnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima, blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju i svibnju 2009. godine. Dobitniku nagrade Leipziger Ring u dokumentarnom programu pripast će i novčana nagrada u iznosu od 5000 eura.

Otac (Bonobostudio) grupe autora među kojima je i nagrađivani hrvatski animator Veljko Popović (Dove sei, amor mio) je animirano-dokumentarni film koji na duhovit i istovremeno bolan način progovara o intimnom odnosu oca i djeteta u vrijeme drastičnih promjena i velike društvene tranzicije, a Plima (Deirdra) je debitantski animirani autora Alena Zanjka o dvojici gradskih usamljenika koji zajedno žele popiti šalicu čaja.

Jedan od najznačajnijih europskih festivala, Dok Leipzig, osnovan je 1955. kao prvi nezavisni filmski festival u Istočnoj Njemačkoj, a godišnje ga posjeti i do 30 000 ljudi. Ove godine prikazuje više od 80 dokumentaraca i više od 100 kratkometražnih animiranih filmova. Ove smo godine u program festivala uvrstili različite filmove koji daju uzbudljivu sliku svijeta u tranziciji. Tako naš festival na neki način predstvalja barometar značajnih socijalnih, političkih i kulturnih promjena, izjavio je uoči otvaranja Claas Danielsen, direktor Dok Leipziga.

Naslovna fotografija: Plima

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.