Preskoči na glavni sadržaj

Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Cottbusa

Četiri hrvatska filma uvrštena su u natjecateljski program ovogodišnjeg Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu (Njemačka). Svećenikova djeca Vinka Brešana i manjinska koprodukcija Čefuri raus! Gorana Vojnovića uvršteni su u Natjecateljski program dugometražnog filma, a Pragovi Dijane Mlađenović i Kišobran Jure Pavlovića u Natjecateljski program kratkometražnog filma.

Četiri hrvatska filma prikazat će se u natjecateljskom programu Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, čije se 23. izdanje održava od 5. do 10. studenog 2013. godine. U Natjecateljskom programu dugometražnog filma bit će prikazana hit-komedija Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana. Film je svoju međunarodnu premijeru imao na Međunarodnom festivalu Karlovy Vary gdje je dočekan s ovacijama, a u listopadu je prikazan na festivalima u Chicagu i na Raindance Film Festivalu u Londonu. Spomenimo i da su prije dvije godine Svećenikova djeca predstavljena i na pitching forumu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus te da je 1997. godine Vinko Brešan nagrađen Grand prixom festivala za komediju Kako je počeo rat na mom otoku.

U Natjecateljskom programu igranog filma bit će prikazana i hrvatska manjinska koprodukcija Čefuri raus! Radi se o adaptaciji istoimenog slovenskog književnog hita koji govori o bosanskim doseljenicima u predgrađu Ljubljane, a koju režijski potpisuje autor romana Goran Vojnović.


Svećenikova djeca, r. Vinko Brešan

U Natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazat će se Pragovi, igrani prvijenac scenaristice, redateljice i producentice Dijane Mlađenović, koji je nakon svjetske premijere na belgijskom Film Fest Gentu svoju hrvatsku premijeru imao u programu Kockice na Zagreb Film Festivalu. Drugi hrvatski kratkometražni film iz natjecateljskog programa je Kišobran u režiji Jure Pavlovića. Jure Pavlović nagrađen je prošle godine za režiju Kišobrana u Tangiersu (Maroko), a glavna glumica Maja Posavec osvojila je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Danima hrvatskog filma 2013. godine.

Svećenikova djeca, Kišobran i Pragovi sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a hrvatski koproducent filma Čefuri raus! je produkcijska kuća Jadran film.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Važna sastavnica festivala je i njegova industry sekcija koja uključuje znameniti koprodukcijski sajam Connecting Cottbus.

Detalje o programima i ovogodišnjoj festivalskoj selekciji moguće je pronaći ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.