Preskoči na glavni sadržaj

Četiri hrvatska filma na prestižnom festivalu u Rotterdamu

Četiri hrvatska filma bit će prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, čije se 43. izdanje održava od 22. siječnja do 2. veljače 2014. U natjecateljskom programu igranog filma svoju će svjetsku premijeru imati dugometražni dokumentarni film Ljubavna odiseja Tatjane Božić, a na festivalu će biti prikazani i Tlo pod nogama Sonje Tarokić, Sitna ptica Dane Komljena i Mama Europa Petre Seliškar.
 

Dugometražni natjecateljski program Rotterdama prikazuje filmove koji su svojim autorima prva ili druga ostvarenja u profesionalnoj karijeri. Selekcija ima naglasak na rodnim hibridima te inovativnom, često i avangardnom režijskom pristupu. U programu se dodjeljuju tri jednakovrijedne nagrade Hivos Tigar. Nizozemsko-hrvatska koprodukcija Ljubavna odiseja dugometražni je prvijenac Tatjane Božić, opisan kao (tragi)komični i beskompromisni pokušaj redateljice da kroz preispitivanje prošlih ljubavnih veza spasi onu u kojoj se trenutno nalazi. Hrvatski koproducent filma je Factum, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U nenatjecateljskim programima Rotterdama bit će prikazana još tri hrvatska filma. U programu Spectrum Shorts svoju će svjetsku premijeru imati i kratkometražni igrani Tlo pod nogama redateljice Sonje Tarokić. Priča je to o prešućivanim financijskim problemima koji uzrokuju krizu i raspad jedne obitelji. Film je nastao u produkciji kuće R44 i sufinanciran je sredstvima HAVC-a.


Prizor iz filma Tlo pod nogama Sonje Tarokić

U Spectrum Shorts bit će prikazana i hrvatsko-srpska koprodukcija Sitna ptica redatelja Dane Komljena. Radi se o intimnom eseju o osobnom gubitku koji je već prikazan u natjecateljskim programima na festivalima FID Marseille i 25 FPS. Hrvatski koproducent filma je Restart.

U programu Signals Regained, čija je jedna od ovogodišnjih sekcija tematski posvećena sadašnjoj i budućoj Europi kao društveno-političkom konceptu, bit će prikazana Mama Europa, slovensko-makedonsko-hrvatska koprodukcija Petre Seliškar, također s Restartom kao hrvatskim koproducentom. Film je osobna priča redateljice i njezine četverogodišnje kćeri Terre, a govori o putovanju po jugoistočnoj Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih granica izvan Schengena.

43. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu održava se od 22. siječnja do 2. veljače. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na njegovoj službenoj stranici.

Naslovna fotografija: prizor iz filma Mama Europa Petre Seliškar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.