Preskoči na glavni sadržaj

Šest hrvatskih filmova na DokuFestu u Prizrenu

Šest hrvatskih filmova prikazat će se na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, čije se 12. izdanje održava od 17. do 25. kolovoza u Prizrenu na Kosovu. U natjecateljskim programima prikazat će se Gangster te voli, Presuda, Mama Evropa i Od do, dok će u posebnom programu biti prikazani Kak' je doma? i Super Mario.

U natjecateljskom programu Balkan Dox prikazat će se tri hrvatska filma. Dokumentarni hit o bračnom posredniku iz imotskog Gangster te voli redatelja Nebojše Slijepčevića već je prikazan na prestižnim festivalima kao što su Karlovy Vary, HotDocs i Sarajevo, dok je na ovogodišnjem ZagrebDoxu osvojio HT Nagradu publike. Njegova kinodistribucija očekuje se do kraja godine. U istome će programu biti prikazana i Presuda Đure Gavrana, kratkometražni dokumentarac o ljudima koji su se okupili na Trgu bana Jelačića povodom objavljivanju presude hrvatskim generalima. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu te nedavno u Sarajevu, dok je na ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem. Mama Evropa redateljice Petre Seliškar koprodukcija je Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Film iz perspektive četverogodišnje djevojčice progovara o europskim granicama.


Prizor iz filma Od do redateljice Mirande Herceg

Nagrađivani kratkometražni eksperimentalni film Od do redateljice Mirande Herceg, koji istražuje odnos ljudi i međuprostora kojima prolaze (čekaonice, javne ustanove i prometala) prikazuje se u natjecateljskom programu Međunarodnog kratkometražnog filma, dok se u posebnom programu Future is Here: Balkan Dox Worskhops prikazuju Kak' je doma? redateljice Kaje Šišmanović te srpsko-hrvatski film Super Mario Filipa Topoloveca.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometažnog filma DokuFest održava se od 17. do 25. kolovoza u Prizrenu na Kosovu. Prošlogodišnje festivalsko izdanje ugostilo je 300 filmaša, a 25 000 posjetitelja sudjelovalo je na projekcijama i ostalim festivalskim događanjima. S obzirom na posjećenost publike i profesionalaca, stručne radionice i raznolike popratne programe DokuFest se istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji i kao najveće kulturno događanje na Kosovu. Podsjetimo, na prošlogodišnjem izdanju festivala Posljednja ambulantna kola Sofije osvojila su Grand prix u kategoriji Blakanski dox, dok je Dana Budusavljević osvojila nagradu Best Balcan Newcomer za film Nije ti život pjesma Havaja prikazanom u istom programu.

Više informacija o festivalu potražite na njegovoj službenoj stranici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.