Preskoči na glavni sadržaj

Šest hrvatskih dokumentaraca u programu Sarajevo Film Festivala

U službenoj selekciji dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala nalazi se pet hrvatskih naslova. U natjecateljskom programu bit će prikazani Autofocus Borisa Poljaka, U braku sa švicarcem Arsena Oremovića, Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, Presuda Đure Gavrana i Mama Europa Petre Seliškar, dok će izvan konkurencije biti prikazana Okupacija, 27. slika Pave Marinkovića.

Autofocus redatelja Borisa Poljaka kratkometražni je dokumentarni film o Crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena na slikoviti brežuljak, kamera ovo mjesto pretvara u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. U braku sa švicarcem redatelja Arsena Oremovića govori o aktualnoj temi kredita u švicarskim francima, a prati sudbine ljudi koji su postali žrtve svojih kredita. Film donosi objašnjenja stručnjaka o financijskim, pravnim i političkim aspektima problema te stav banaka i političara.

Mama Europa humoristični je kreativni dugometražni dokumentarac koji govori o granicama Europe i ljudima čiji su životi usko vezani s njima. Radi se o slovensko-makedonsko-hrvatskoj koprodukciji koja kroz osobnu priču redateljice Petre Seliškar i njezine četverogodišnje kćeri Terre govori o putovanju po Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih granica izvan Schengena. Razotkrivamo život na tim granicama, koje probleme one predstavljaju lokalnom stanovništvu i što čine kako bi se nosili s tim problemima.

U istome će programu također biti prikazani i dokumentarna uspješnica Nebojše Slijepčevića Gangster te voli, koja je nedavno prikazana i u natjecateljskom programu dokumentarnog filma na Karlovym Varyma te Presuda, kratkometražni dokumentarni film Đure Gavrana koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Izvan konkurencije bit će prikazana Okupacija, 27. slika redatelja Pave Marinkovića.

Popis i opis svih filmova u selekciji potražite na ovoj poveznici, a ostatak natjecateljskog programa bit će objavljen uskoro. Informacije pratite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Autofocus; Gangster te voli; Presuda; Mama Europa; Okupacija, 27. slika

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.