Preskoči na glavni sadržaj

Žena u ogledalu i CINEMANIAC na festivalu MilleOcchi u Trstu

Filmom Jagode Kaloper Žena u ogledalu, na jubilarnom, desetom izdanju filmskog festivala MilleOcchi, koji se održava u Trstu od 16. do 24. rujna, u nedjelju 18. rujna u 19 sati u teatro Miela bit će predstavljen projekt CINEMANIAC, izložba i platforma za istraživanje i prezentaciju suvremene umjetnosti i inovativnih oblika pokretnih slika, koja ove godine obilježava deset godina realizacije. 

Cinemaniac se kao popratni program Festivala igranog filma u Puli od 2002. godine realizira u organizaciji MMC LUKA u Puli. Kustosica je Branka Benčić.

Festival MilleOcchi filmofilski je festival usmjeren na prikazivanje vrhunskih ostvarenja povijesti kinematografije, filma kao značajnog dijela umjetnosti i kulture. Na taj načih preuzima karakter kinoteke. Film Jagode Kaloper potaknuo je oblikovanje istoimene programske linije festivala koja je usmjerena na samoreprezentaciju umjetnica (Donne allo specchio / Žene u ogledalu) koje je i nostitelj.

Žena u ogledalu autobiografski je filmski kolaž koji markira povratak Jagode Kaloper na umjetničku scenu. U njemu autorica kombinira isječke iz filmova u kojima je glumila posljednjih 45 godina, koristeći ih kao privatni kinematografski arhiv i filmski ready made, izmjenjujući ih s dokumentarnim kadrovima vlastita lika zrcaljenoga na reflektirajućim površinama. Žena u ogledalu filmski je esej u kojem se isprepliću razine privatnog i javnog prostora, pitanja konstrukcije identiteta, pozicija glumice u svijetu spektakla i sustavu kinematografije.

Film je bio prikazan u zagrebačkom MSU i u okviru izložbe CINEMANIAC X, MMC Luka/Festival igranog filma, Pula. Projekciji i razgovoru u Trstu prisustvovat će autorica Jagoda Kaloper i kustosica Branka Benčić.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.