Preskoči na glavni sadržaj

Ekskurzija Une Gunjak u kinima od 25. travnja

Dugometražni igrani prvijenac redateljice Une Gunjak, Ekskurzija, koji je realiziran kao koprodukcija BiH (SCCA/pro.ba), Hrvatske (Nukleus Film), Srbije (Baš Čelik), Francuske, Norveške i Katra, 25. travnja stiže u hrvatska kina. 

Ekskurzija je premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primila posebno priznanje u programu Concorso Cineasti del presente. 

Naizgled bezopasna laž dovodi sarajevsku tinejdžericu Iman (Asja Zara Lagumdžija) u središte školskog skandala. Dok se njezin razred priprema za izlet, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Kada za vrijeme igre istine ili izazova slaže da je s njim spavala, glasina se proširi školom i stvari izmiču kontroli.

Početni impuls za scenarij Una Gunjak je pronašla u nizu novinskih članaka o poznatom slučaju banjalučkih osnovnoškolki koje su zatrudnjele na školskoj ekskurziji, posljedičnom medijskom ludilu koje je okruživalo priču i brojnim reakcijama koje su se kretale u rasponu od ekstremne seksualizacije ženskog tijela do dogmatizma i konzervativizma.

Realizaciju filma autorica opisuje kao “poriv i obavezu koje je osjetila kao žena u srednjim tridesetima koja raspetljava čvorove svog seksualnog odgoja, kao Bosanka koja promatra današnju omladinu, i na kraju, kao feministica”.

Una Gunjak (Sarajevo, 1986.) studirala je film u Italiji i filmsku montažu na britanskom NFTS-u. Kratki film Kokoška (2014.) premijerno joj je prikazan u sekciji Tjedan kritike Filmskog festivala u Cannesu te je osvojio nagradu EFA-e za najbolji kratki film, a njezin kratki film Salamat (2017.) otvorio je sekciju Dvotjedan autora u Cannesu.

Glumački postav filma čine mladi naturščici predvođeni debitanticom Asjom Zarom Lagumdžijom (Iman) i Nađom Spaho u ulozi njene prijateljice Hane. U ulozi Asjine majke gledamo Maju Izetbegović (Hotel Pula), a djeda tumači cijenjeni bosanskohercegovački glumac Izudin Bajrović. Fascinantnu filmsku priču upotpunjuje sjajan soundtrack s nekim od najzanimljivijih imena regionalne trap scene poput Mache Ravel, Cunamija Flo, Black Beriz i Stoposto.

Ekskurzija je koprodukcija Bosne i Hercegovine (SCCA/pro.ba) i Hrvatske (Nukleus Film, Siniša Juričić), Srbije (Baš Čelik), Francuske, Norveške i Katra. Hrvatski distributer filma je Zagreb Film Festival. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.