Preskoči na glavni sadržaj

Ekipa filma Sigurno mjesto preuzela 14. nagradu u Belgiji

Netom nakon održane nizozemske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, ekipa filma Sigurno mjesto, predvođena redateljem Jurjom Lerotićem i producenticom Miljenkom Čogeljom, otputovala je u Belgiju, gdje je uživo preuzela nagradu za najbolji film programa Soon! 15. Filmskog festivala Oostende. To je ujedno i 14. nagrada za film Sigurno mjesto

"Film Jurja Lerotića je klupko emocija koje se sporo odmotava, film ceste čija se krajnja destinacija razlikuje od onoga čemu se glavni lik nadao. Sve u vezi ovog filma je na svom mjestu - od promišljenog odabira položaja kamera, stilskih širokih kadrova koji pojačavaju osjećaj bespomoćnosti i umanjenosti, udaljenost u jednoj sceni i blizinu u drugoj; mali dijalozi koji odjekuju u sjećanju i uspijevaju ispričati cijelu knjigu u jednoj rečenici," objasnio je žiri na dodjeli nagrada, u sastavu redateljice Cecilije Verheyden, glumice Taeke Nikolai, glumice Ellie de Lange, glumca Jeana Janssensa, scenaristice Une Kreso i glumice Steffie Mercie, dodavši kako podržavaju autorovu odluku da prikaže muškog lika u "svoj svojoj ranjivosti" i ustvrdivši da se radi o vrlo važnom filmskom ostvarenju. 

Natjecateljski program Soon! Filmskog festivala Oostende fokusiran je na novu generaciju filmaša koji su svojim prvim ili drugim filmom privukli pažnju na prestižnim međunarodnim festivalima. U sklopu programa prikazano je osam naslova.

Nagradu su uživo na festivalu preuzeli redatelj Juraj Lerotić i producentica Miljenka Čogelja. U grad Oostende, gdje se festival odvija, stigli su netom nakon što su predstavili film publici na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Film Sigurno mjesto nastavlja se prikazivati na brojnim svjetskim festivalima, a između ostalog, slijede mu projekcije na Međunarodnom filmskom festivalu u Santi Barbari, Filmskom festivalu u Glasgowu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Miamiju. 

Osim toga, na festivalu u Belgiji nagrađena je i hrvatska manjinska koprodukcija, Dani suše turskog redatelja Emina Alpera (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film). Film je, naime, osvojio posebno priznanje žirija natjecateljskog programa Coop. 

Više o nagrađenim naslovima možete pronaći ovdje

Filmski festival se u gradu Oostende (Ostend) odvijao od 27. siječnja do 4. veljače, a riječ je o jednom od najvećih belgijskih festivala koji svake godine privuče gotovo 50 tisuća posjetitelja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.