Preskoči na glavni sadržaj

Čefuri raus! Gorana Vojnovića u hrvatskim kinima

Od ovog tjedna u domaćim kinima prikazuje se film Čefuri raus! redatelja Gorana Vojnovića, adaptacija njegovog istoimenog hit-romana. Film je nastao u slovensko-bosanskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji.

Čefuri raus! suvremena je priča o nama i njima ispripovijedana kroz vizuru četvorice mladića koji životare u slovenskim Fužinama. Redateljsko je i scenarističko ostvarenje mladog slovenskog autora Gorana Vojnovića koje je prvi put objavljeno kao roman 2009. godine. Prodan je u više od 17 tisuća primjeraka, preveden na šest jezika, dobio je nagradu Prešernovnog sklada za 2009., a iste godine doživio je i svoju kazališnu verziju u izvedbi ljubljanskog SiTi Teatera. Izniman publicitet pridonijelo je i kontroverzno pokretanje postupka protiv autora od slovenske policije koja se osjetila prozvana načinom portretiranja policijskih dužnosnika u romanu.

Uspjeh romana i predstave ponovio je i film – od premijere početkom listopada do sada u Sloveniji je imao preko 60 tisuća gledatelja.

Goran Vojnović rođen je u Ljubljani 1980. gdje je diplomirao pri Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju. Iako je hrvatskoj publici trenutno možda poznatiji po svojem književnom radu, do sada se iznimno uspješno okušao i na filmu. Samostalno i u suradnju režirao je i napisao nekoliko kratkometražnih i dugometražnih naslova među kojima se posebno ističe Sretan put Nedime Marka Šantića na kojem je bio koscenarist – film je nagrađen Srcem Sarajeva u kratkometražnoj konkurenciji Sarajevo Film Festivala 2006.


Prizor iz filma Čefuri raus!

Glavne uloge u Čefuri raus! tumače Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalič i Emir Hadžihafizbegović. Tu je i slovenska glumica Polona Juh koju ćemo uskoro gledati i u Projekcijama Zrinka Ogreste, a u sporednim ulogama nastupaju Daria Lorenci Flatz i Mustafa Nadarević. Direktor fotografije je Radovan Čok, montažeri su Janez Bricelj i Ivor Ivezić, scenografkinja Urša Loboda, kostimografkinja Zvonka Makuc, a skladatelj Anže Kacafura.

Spomenimo i da je Vojnovićev suradnik na scenariju, odnosno script doctor, bio poznati bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran, kojega gledatelji pamte po scenariju Kusturičinog filma Sjećaš li se Dolly Bell? (1981.)

Film Čefuri raus! nastao je u produkciji Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske – hrvatski koproducent je kuća Jadran Film. Distributer je Continental Film. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.