Preskoči na glavni sadržaj

Edi Lukmanu francusko odlikovanje 

Edo Lukman, utemeljitelj Škole animiranog filma u Čakovcu i filmski edukator, proglašen je Vitezom Reda akademskih palmi na svečanosti održanoj 26. lipnja u Čakovcu. Odličje mu je uručila ambasadorica Republike Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz.

Red Akademskih palmi jedno je od nastarijih građanskih odličja u svijetu, ustanovljeno u Francuskoj 1808. godine za dosege u znanstvenom, kulturnom i prosvjetnom radu. Isprva je bilo namijenjen samo francuskim učiteljima i profesorima, a s vremenom se počelo dijeliti i drugim stranim kulturnim i prosvjetnim radnicima koji su dali značajan doprinos francuskom odgoju i kulturi ili su doprinijeli širenju francuske kulture širom svijeta.

Edo Lukman utemeljitelj je Škole animiranog filma u Čakovcu (ŠAF) i filmom se kontinuirano bavi gotovo četiri desetljeća. Kao voditelj filmskih radionica uspostavio je vlastiti radionički model te održao više od 150 radionica animiranog filma u Hrvatskoj i širom svijeta, između ostalog u više navrata i u Francuskoj. Odlikovanje mu je uručeno zbog razvoja kulturne suradnje između Francuske i Hrvatske te zbog kvalitete rada, pristupačnosti i osobnosti. 

Lukman je inače i autor animiranog filma Dobro obavljen posao (1989), animirane špice za festival u francuskom Laonu (1994.), animiranih dijelova u igranom filmu Zorana Tadića Ne daj se Floki (2000.) i namjenskih filmova o trgovini ljudima (2004.) Bio je i član brojnih žirija na festivalima animiranog filma, u Bourg en Bressu u Francuskoj 1992. i 1996., na Animafestu u Zagrebu 2002., Gold Fish Festivalu u Moskvi 2003. i 2005 te na festivalu ROSHD u Iranu 2003. Član je ASIFE od 1982. godine.

Naslovne fotografije: www.hfs.hr

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.