Preskoči na glavni sadržaj

Dvije manjinske hrvatske koprodukcije na 37. Cinemedu

Dvije manjinske hrvatske koprodukcije, Lazar u režiji Svetozara Ristovskog i Ničije dijete u režiji Vuka Ršumovića, uvrštene su u program 37. međunarodnog festivala mediteranskog filma u Montpellieru - Cinemed, koji se održava od 24. do 31. listopada. 

Lazar će biti prikazan u natjecateljskom programu dugometražnih filmova, zajedno s još devet naslova. Film je manjinska hrvatska koprodukcija, nastao u produkciji makedonskog Small Moves Ltd. i koprodukciji hrvatske MP Filmske produkcije te bugarskog Gala Filma i francuskog Arizona Filmsa. Lazar govori o mladiću bez emocija, neosjetljivom na svijet oko sebe, koji je uključen u trgovinu ilegalnim imigrantima. Pogled na svijet mu se krene mijenjati kad se zaljubi u Katerinu, studenticu arhitekture. Redatelj je Svetozar Ristovski, koji potpisuje scenarij s Grace Lea Troje, glavnu ulogu nosi hrvatski glumac Vedran Živolić, dok sporednu ulogu igra Goran Navojec. Hrvatski koproducent je Igor A. Nola.

Nagrađivani prvijenac redatelja Vuka Ršumovića Ničije dijete uvršten je u program Panorama. Film je nastao u produkciji Art & Popcorn i koprodukciji BaBoon Production iz Srbije te Kinorame iz Hrvatske, a govori o dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Scenarij također potpisuje Vuk Ršumović, snimatelj je Damjan Radovanović, a glazbu i dizajn zvuka potpisuju hrvatski autori Jura Ferina, Pavao Miholjević i Dubravka Premar. Hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić.

Cinemed je jedan od najvažnijih europskih festivala za selekciju filmova iz mediteranskih zemalja, a cilj mu je prikazati i promovirati igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora. Više informacija na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.