Preskoči na glavni sadržaj

Dva Srca Sarajeva za hrvatske filmove!

Dvije od tri glavne nagrade jubilarnog, 20. Sarajevo Film Festivala pripale su hrvatskim ostvarenjima: najbolji kratkometražni igrani film je Kokoška Une Gunjak, a najbolji dokumentarni Goli Tihe K. Gudac. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji osvojila je Ljubavna odiseja Tatjane Božić, dok su u industrijskim programima nagrađeni Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević Veličan i Our Everyday Life Ines Tanović.

Nakon svjetske premijere u Tjednu kritike 67. Cannesa u svibnju i dosadašnjeg festivalskog pohoda, Srcem Sarajeva u kratkometražnom natjecateljskom programu Kokoška je uspješno započela svoj regionalni festivalski život svojevrsnim povratkom u Sarajevo – film je to koji je radnjom smješten upravo ovdje, u ratno doba devedesetih, a gotovo u cijelosti snimljen je u Zagrebu u njemačko-hrvatskoj koprodukciji. Režiju i scenarij potpisuje Una Gunjak, rođena Sarajka s londonskom adresom, hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Obje nagrade u međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji otišle su hrvatskoj producentskoj kući Factum. Srce Sarajeva za najbolji film Tiha K. Gudac, inače diplomirana producentica pri zagrebačkoj ADU, osvojila je za svoje debitantsko dugometražno redateljsko ostvarenje Goli u kojem otkriva obiteljsku političku prošlost, a posebno priznanje žiri je dodijelio također autobiografskom djelu, Ljubavnoj odiseji Tatjane Božić nastaloj u nizozemsko-hrvatskoj koprodukciji, koja je svjetsku premijeru imala u siječnju u glavnom programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Oba su podržana sredstvima HAVC-a.

Paralelno s filmskim programima, SFF je donio standardno bogat industrijski segment među čijim su se nagrađenima također našli hrvatski naslovi. U razvojnom programu Docu Rough Cut Boutique nagradu Hrvatske radiotelevizije dobio je dokumentarni projekt Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević Veličan – kako je i to projekt zagrebačkog Factuma, on se može pohvaliti s čak tri sarajevske nagrade ove godine, a (ko)producent sva tri filma je Nenad Puhovski. U programu CineLink Work In Progress nagradu Restarta osvojio je bosanskohercegovačko-slovensko-hrvatski projekt Our Everyday Life Ines Tanović (hrvatski koproducent je Zdenka Gold iz kuće Spiritus Movens).

U središnjem natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma Srce Sarajeva večeras je odnio tursko-francusko-njemački film Pjesma moje majke Erola Mintaşa. Posebno priznanje žiri je dodijelio gruzijsko-francuskim Nevjestama redateljice Tinatin Kajrishvili, a najbolji glumci su upravo iz ta dva filma – Mari Kitia (Nevjeste) i Feyyaz Duman (Pjesma moje majke). U istom programu natjecala se i hrvatska manjinska koprodukcija Cure – Život Druge Andreje Štake, koja je prošlog tjedna premijerno prikazana u konkurenciji 67. Locarna. Na jubilarnom Sarajevo Film Festivalu prikazano je ukupno preko 20 hrvatskih filmova, predstavljeno je više projekata u razvoju, a u edukacijskom programu Talents Sarajevo sudjelovalo je osam mladih hrvatskih filmaša.

Detaljne informacije o svim nagradama i filmovima 20. Sarajeva potražite na službenim stranicama. Press-materijale Kokoške možete preuzeti na ovom, a filmova Goli i Ljubavna odiseja na ovom linku.

Naslovne fotografije: Goli; Tiha K. Gudac; Nenad Puhovski; Kokoška; Ljubavna odiseja; zatvaranje SFF-a (foto: SFF, HAVC)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.