Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska naslova u konkurenciji na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Zlínu

Dugometražani igrani film Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop te kratkometražni animirani film Balada o fruli i ogrlici Martina Babića uvršteni su u natjecateljski program 59. Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade u češkom Zlínu. Festival se održava od 24. svibnja do 1. lipnja. 

Dugometražni znanstveno-fantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa producirale su Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz još 6 europskih zemalja: Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i bosanskohercegovačkom Fabrikom, a potporu su mu pružili Hrvatski audiovizualni centar, Program MEDIA Europske unije, Filmski fond Luksemburga, Norveški filmski institut, Filminvest3, Češki filmski fond, Slovački audiovizualni fond, Slovenski filmski centar, Viba film i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Moj dida je pao s Marsa krenuo je u redovnu kinodistribuciju u ožujku ove godine. Svoju je festivalsku premijeru doživio na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu KinoKino, nakon čega je odmah 'otputovao' na međunarodnu premijeru u Montréal, na festival filmova za djecu FIFEM 2019. Film će se u srpnju prikazati i na 66. Pulskom filmskom festivalu. 

Znanstveno-fantastični film prati avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata da spase njezinu djelomično vanzemaljsku obitelj, a nastao je prema motivima priče 'Moj dida je vanzemaljac' Irene Krčelić. Scenarij za film su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić

Animirani kratkometražni film Balada o fruli i ogrlici redatelja Martina Babića, scenarista Siniše Bahuna i producenta Jure Bušića duhovito je iščitavanje slavenskih legendi u stop animaciji, a nastao je u produkciji kuće Jaka produkcija. Priča je to o mladom Slovencu u kamenom dobu, koji izumi prvu frulu, dok Hrvatica izumi prvu ogrlicu na svijetu. Mladi se par susretne i zaljubi, no njihova se plemena otvoreno sukobe. 

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Rijeke, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka 2018. godine, a nakon toga i na mnogim domaćim i inozemnim festivalima poput Međunarodnog filmskog festivala za djecu u Seoulu, KingstOOn na Jamajci, Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest u Los Angelesu i mnogih drugih. 

Osim spomenutih filmova, na festivalu u Zlínu u revijalnom programu namijenjenom reprezentativnim filmskim ostvarenjima iz Balkanskih zemalja prikazat će se i Uzbuna na zelenom vrhu redateljice Čejen Černić. Scenarij za film je pisala Hana Jušić, a producirali su ga Ankica Jurić Tilić i Hrvoje Pervan (Kinorama). U sklopu istog programa posjetitelji će moći pogledati i Vuka samotnjaka redatelja Obrada Gluščevića iz 1972. godine. 

Na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Zlínu svake se godine prikaže oko 300 filmova iz pedesetak zemalja svijeta. Od 2010., festival posjeti više od 95 000 ljudi. Sve ostale detalje o samom festivalu i programu pronađite na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filma Moj dida je pao s Marsa; Balada o fruli i ogrlici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.