Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska filma u konkurenciji 7. One Take Film Festivala

U Zagrebu se od 16. do 18. studenog održava sedmo izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru – One Take Film Festivala. Ove će se godine u službenoj konkurenciji za Grand Prix  boriti 28 filmova iz 19 zemalja svijeta, a među njima su i dva domaća naslova.

U konkurenciju je uvršten kratkometražni igrani film Jel´ ti bilo OK? Zvonimira Rumboldta, koji prikazuje mladi par koji neposredno nakon seksualnog odnosa leži u krevetu. U filmu glume Goran Bogdan i Ana Majhenić, scenarij potpisuje Damir Markovina, snimatelj je Tomislav Krnić, a producentica Anita Juka. Drugi domaći naslov u konkurenciji je kratkometražni dokumentarni film redatelja i scenarista Davora Borića Jesu vaše bolje?, koji nudi tipičan prizor iz bračnog života, sa svakodnevnom borbom spolova između supružnika. Snimatelj je Mak Vejzović, a producentica Ljiljana Šišmanović

Za Grand prix će se boriti i četiri dugometražna filma: Ana Arabia izraelskog redatelja Amosa Gitaija koji priča o mladoj izraelskoj novinarki, potom Uporaba magazinskog stalka (The Use of a Magazine RackAdriana Salgade koji minimalistički prikazuje odnos dviju žena, Neugodni  vonj mesa (The Sad Smell of Flesh) Cristóbal Arteaga Rozasa koji govori o malom čovjeku suočenom s ekonomskom krizom, te dokumentarac Javni park redatelja Libbie Cohni i JP Snadeckija, koji gledatelje vodi u šetnju kroz javni park u gradu Chengdu u kineskoj pokrajini Sečuan.

Među kratkometražnim filmovima u konkurenciji ističu se komedija Balkon (Balcony) Lendite Zeqiraj koji dolazi s Kosova, potom brazilska drama Tenisačica (Tennis Girl) Daniela Barosa, triler Kolera (Cholera) Aritza Morena, španjolski horor Tin i Tina (Tin & Tina) Rubina Steina te film najvećeg majstora strave Davida Cronenberga Gnijezdo (The Nest).

U sklopu programa pod nazivom One Take In Space zagrebačkoj publici bit će predstavljen 3D film Portret Marine Abramović američkog redatelja Matthua Placeka. Film je autorov debut u seriji 3D video portreta snimljenih u jednom kadru i bez dijaloga, a publika će ga moći vidjeti u izložbenom prostoru Greta, od ponedjeljka 17. do petka 21. studenog. Tu je i program Tribute to one ove godine posvećen njemačkom autoru Lukasu Marxtu, zatim program Predstavljamo s filmovima iz londonskog natjecateljskog programa One Shot Movie Competition, te program Loading u kojem će biti prikazano pet filmova švedskog redatelja Rubena Östlunda, koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu osvojio Nagradu žirija u programu Izvjestan pogled za crnohumornu drama Turist / Force Majeure

Ulaz na sve festivalske projekcije i događanja je besplatan, a festival se održava na pet lokacija: Kino Europa, Kino Tuškanac, Cineplexx Centar Kaptol, Gliptoteka HAZU i izložbeni prostor Greta. Više informacija potražite na službenim stranicama ONE TAKE-a.

Naslovne fotografije: Sanja Šamanović i Goran Kovač; press konferencija One Take Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.