Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska filma na Kasseler Dokfestu u Njemačkoj

Kratkometražni poetski dokumentarni film Još uvijek ne znam, redateljice Bele Bračko-Milešević, u produkciji Udruge Blank i kratkometražni eksperimentalni filmTestfilm #1 umjetničkog kolektiva Telcosystems, koji je nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji (hrvatski producent je Bonobostudio) uvršteni su u službenu konkurenciju 37. Kasseler Dokfesta u njemačkom Kasselu.

Bela Bračko-Milešević, trenutno studentica MA studija FTV režije – smjer dokumentarni film na ADU Zagreb, za Još uvijek ne znam potpisuje scenarij, režiju, kameru, montažu i oblikovanje zvuka dok je Luka Bosanac koscenarist. Film je nastao za vrijeme proljetne karantene, u sklopu Blankove online radionice malog autorskog karantena filma koja je bila besplatna za sve polaznike. Na radionici su polaznici bili podijeljeni u manje grupe te si međusobno nesebično pomagali oko izrade svakog pojedinog filma.

Uz mentore Tamaru Bilankov i Igora Jelinovića, polaznici Beline grupe bili su Sara Alavanić, Jakov Torić, Ivan Anton Kratofil, Marino Habulan i Dorian Vicić.

Film je do sada prikazan na Liburnia film festivalu, FEKK-u Ljubljana (što mu je bila regionalna premijera) i Danima hrvatskog filma, a osim što mu je ovo međunarodna premijera, to je ujedno i prvi film s Blankove online radionice koji će se prikazati van ovih prostora.

Projekcija filma je danas, u petak 20. studenog, online.

Eksperimentalni film kolektiva Telcosystems Testfilm #1 koji je nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji kao rezultat suradnje Bonobostudija (producentica je Vanja Andrijević) i Spatial Media Laboratories do sada je prikazan i nagrađen na festivalima u Rotterdamu, Zagrebu (Festival 25 FPS, Posebno priznanje Žirija kritike), Nici (Festival kratkometražnog filma, najbolji eksperimentalni film), Ljubljani (FeKK festival, FeKK Yu nagrada), Španjolskoj, SAD-u... 

U Testfilmu #1 Telcosystems istražuju postoje li kreativne mogućnosti digitalnog filmskog paketa (DCP), nove infrastrukture kinodvorana koja je zamijenila analognu filmsku projekciju te kakva je budućnost eksperimentalnog filma. Umjetnički kolektiv Telcosystems čine Gideon Kiers, David Kiers i Lucas van der Velden, a u svojoj audiovizualnoj praksi bave se oslobađanjem strojeva od pravila i ograničenja koja im nameću standardizirani softver i hardver.

Oba filma uvrštena su u natjecateljski program 37. izdanja Kasselskog Dokfesta koji se sve do 27. studenog u potpunosti održava online. Sve ostale informacije potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filmova Još uvijek ne znamTestfilm #1

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.