Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska dokumentarca nagrađena na UnderhillFestu u Podgorici

Dokumentarac Veruda - film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića proglašen je najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji 6. UnderhillFesta, međunarodnog filmskog festivala dokumentarnih filmova koji je održan od 3. do 12. lipnja u Podgorici. Ljubavna odiseja Tatjane Božić u istom je programu dobila posebno priznanje žirija.

Veruda - film o Bojanu govori o dvadesetčetverogodišnjem Bojanu, koji je četiri i pol godine svog života proveo u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci. Režiju potpisuje Igor Bezinović, koji uz Leona Rizmaula i Slobodana Uzelca potpisuje i scenarij filma. Za kameru je bio zadužen Tomislav Trumbetaš, montažu Hrvoslava Brkušić, a producenti su Leon Rizmaul, Robert Tomić Zuber i Vedran Bilić. Produkciju potpisuje Hrvatska radiotelevizija.

Nizozemsko-hrvatska dokumentarna koprodukcija Ljubavna odiseja Tatjane Božić prati redateljicu koja posjećuje petoricu bivših ljubavi u Moskvi, Hamburgu, Londonu i Zagrebu kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto se svaka njezina veza sunovrati. Scenarij potpisuju Tatjana Božić i Alexander Goekjian, kameru Ton Peters, montažu Boudewijn Koole, a glazbu Alex Simu. Produkciju potpisuje tvrtka Witfilm (Nizozemska), a koproducenti su IKON (Nizozemska), Factum (Hrvatska) i Zelovic Productions (Nizozemska). Film je premijeru imao na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te je dobio nekoliko festivalskih nagrada.

U regionalnoj konkurenciji UnderhillFesta prikazan je i Moj zanat beogradskog redatelja Mladena Matičevića, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Više informacija o ovogodišnjem UnderhillFestu potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.