Preskoči na glavni sadržaj

Dva domaća projekta na Eurimages Lab Project Awardu u Karlovim Varima 

Program Eurimages Lab Project Award ove se godine u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima 4. srpnja održava po prvi puta, a namijenjen je predstavljanju osam novih i obećavajućih projekata koji unose inovaciju u formu i sadržaj filma. Tako će se na tom industrijskom dijelu festivala predstaviti i dvije hrvatske koprodukcije: Lažljivi tepih u režiji Željke Sukove i Aleša Suka (hrvatski koproducent je Udruga UKUS) te Ustrajnost, debitantski dugometražni igrani film redatelja Mihe Knifica (hrvatski koproducent je Nukleus Film). 

Većinska hrvatska produkcija, dokufikcija Lažljivi tepih, nastaje je u koprodukciji sa Slovačkom i Češkom. Uz režiju, Željka Suková i Aleš Suk potpisuju i scenarij, producent je Peter Kerekes, snimatelj je također Aleš Suk, a za glazbu je zadužen Petr Marek. Filmu su od strane HAVC-a odobrena sredstva za razvoj projekta za dugometražni dokumentarni film. Planirani početak snimanja zakazan je za kraj ljeta, a film bi trebao biti završen na zimu iduće godine. Na Eurimages Lab Project Awardu žele osigurati sredstva koja su im potrebna za snimanje i postprodukciju. 

Manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Ustrajnost, nastaje kao slovensko-hrvatsko-talijansko-srpska koprodukcija. Uz režiju, Miha Knific potpisuje i scenarij, producent je Siniša Juričić, snimatelj Aljoša Korenčan, dok je Luka Zima zadužen za glazbu. I ovaj je film podržan od strane HAVC-a, a u Karlovim Varima pokušat će probati osigurati sredstva za postprodukciju slike i zvuka. Riječ je o drami nadahnutoj istinitim događajima. 

Eurimages Lab Project Award funcionira na principu pitchinga. Tako će producent ili redatelj imati osam minuta da predstave svoj film, a nagrada iznosi 50.000 eura. Pobjednički projekt bira međunarodni žiri u sastavu: Karin Schockweiler (Filmski fond Velikog vojvodstva Luksemburg), Kim Yutani (Sundance Film Festival) i Meinolf Zurhorst (ARTE). 

Naslovna fotografija: scena iz filma Ustrajnost

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.