Preskoči na glavni sadržaj

Duh babe Ilonke od 27. ožujka u hrvatskim kinima

Sinoć je u Zagrebu održana kinopremijera fantastične dječje komedije Duh babe Ilonke redatelja Tomislava Žaje i scenaristice Irene Krčelić, koja će od četvrtka 27. ožujka biti na redovnom programu domaćih kina.

Duh babe Ilonke dugometražna je glazbena komedija za djecu s elementima fantastike koja portretira život jedne neobične romske obitelji, a glavni je lik desetogodišnja djevojčica Manuša. Nakon smrti bake Ilonke, njezini roditelji okupirani svakodnevnim problemima ne primjećuju niz neobjašnjivih događaja koji se počinju dešavati u kući. Manuši vrlo brzo postaje jasno da kuću opsjeda duh pokojne bake te uz pomoć prijatelja Zdenka, pogrebnikovog sina, pokušava smiriti nemirnog i ljutitog duha. No, Manuša polako otkriva i obiteljsku tajnu iz prošlosti što će joj pomoći da se suoči s prokletstvom bačenim na pokojnu baku i cijelu obitelj.

Film je premijerno prikazan na Festivalu igranog filma u Puli 2011. godine u radnoj verziji, nakon čega je uslijedila postprodukcija zahtjevnih specijalnih efekata tako da sada dolazi pred kinopubliku u punom sjaju, a najmlađima će usto biti zanimljivo i da se među glavnim likovima filma, uz Manušu i Zdenka, pojavljuje jedan smeđi tvor.

Redatelj i koscenarist je Tomislav Žaja, kojem je ovo nakon više od četrdeset dokumentarnih filmova dugometražni igrani debi, a film je nastao prema ideji scenaristice Irene Krčelić. Manušu tumači Selma Ibrahimi, Zdenka Marin Arman Grbin, roditelje Aleksandra Balzamović i Rakan Rushaidat, a babu Ilonku makedonska glumica Sabina Ajrula. Direktor fotografije na filmu bio je Mario Delić, montažer Hrvoje Mršić, scenograf Ivica Trpčić, kostimografkinja Blanka Budak, a snimatelj zvuka Mladen Pervan. Glazbu filma potpisuje Vjeran Šalamon, a za songove su zaslužni i Miro Kadoić te kao tekstopisci Pajo Kanižaj i Tomislav Žaja. Dodatnu glazbu u filmu izvode King Naat Veliov & Original Kočani Orkestar.


Selma Ibrahimi u sceni iz filma

Producent Duha babe Ilonke je Boris Dmitrović, a film je nastao u produkciji Formula filma i Hrvatske radiotelevizije te u koprodukciji s austrijskom kućom Knut Ogris Films te makedonskim Geyzer filmom. Vizualne efekte izradio je Industrial Motion Art. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Distributer je Blitz film i video.

Vijesti o filmu možete pratiti na Facebook stranici, a fotografije u visokoj rezoluciji preuzmite na ovoj poveznici.

Naslovna fotografija: Marin Arman Grbin i Selma Ibrahimi u sceni iz filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.