Preskoči na glavni sadržaj

Duh babe Ilonke nagrađen na međunarodnom festivalu El Ojo Cojo u Madridu

Dječji igrani film Duh babe Ilonke redatelja Tomislava Žaje u produkciji Formula Filma osvojio je Nagradu za najbolji dugometražni igrani film na međunarodnom festivalu El Ojo Cojo u Madridu. 

O najboljima u konkurenciji dugometražnog filma odlučivao je intenacionalni žiri u sastavu René Wolf (Nizozemska), Emiliano Basile (Argentina) i Mariana Percovich (Urugvaj), a Duh babe Ilonke nagradili su zbog 'osjetljive i jake teme te sjajne glume mlade Selme Ibrahimi koja je uvjerljivo odigrala glavnu ulogu Manuše. Riječ je o šarmantnom filmu prepunom magije koji Romima i romskoj kulturi pristupa bez klišeja i stereotipa te završava iznenađujuće pozitivno'. 

Duh babe Ilonke dugometražna je glazbena komedija za djecu s elementima fantastike koja portretira život jedne neobične romske obitelji, a glavni je lik desetogodišnja djevojčica Manuša. Redatelj i koscenarist je Tomislav Žaja, a film je nastao prema ideji scenaristice Irene Krčelić. Manušu tumači Selma Ibrahimi, Zdenka Marin Arman Grbin, roditelje Aleksandra Balzamović i Rakan Rushaidat, a babu Ilonku makedonska glumica Sabina Ajrula. Direktor fotografije na filmu bio je Mario Delić, montažer Hrvoje Mršić, scenograf Ivica Trpčić, kostimografkinja Blanka Budak, a snimatelj zvuka Mladen Pervan. Glazbu filma potpisuje Vjeran Šalamon, a za songove su zaslužni i Miro Kadoić te kao tekstopisci Pajo Kanižaj i Tomislav Žaja. Dodatnu glazbu u filmu izvode King Naat Veliov & Original Kočani Orkestar. Producent Duha babe Ilonke je Boris Dmitrović, a film je nastao u produkciji Formula filma i Hrvatske radiotelevizije te u koprodukciji s austrijskom kućom Knut Ogris Films te makedonskim Geyzer filmom. Vizualne efekte izradio je Industrial Motion Art. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Duh babe Ilonke, koji je do sada prikazan u službenim programima desetak međunarodnih festivala, svoj festivalski život nastavlja u siječnju 2016. godine kada će se prikazati i u natjecateljskom programu Festivala dječjeg filma u Seattleu (SAD). 

Međunarodni festival El Ojo Cojo u Madridu promiče osjetljive filmske teme i međukulturni dijalog, te uz ostale, prikazuje i kratkometražne, dugometražne, dokumentarne te animirane filmove koji promiču kulturološku integraciju manjina. Najboljim kratkometražnim filmovima proglašeni su francuski The Way of Tea, austrijski Cryptically i ruski The rooster, a najboljim dokumentarcem slovenski film Tatjana in the motherland redatelja Mihe Čelara

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.