Preskoči na glavni sadržaj

Dugometražni animirani film Neparožderi od 5. listopada u kinima diljem zemlje

Ovaj češko-slovačko-hrvatski film temelji se na istoimenoj popularnoj dječjoj knjizi koju je napisao Pavel Šrut o suprotsavljenim bandama malih, simpatičnih bića, nevidljivih običnim ljudima, koji kradu jednu čarapu iz para. Knjiga je objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Sandre i Alena Novosada i u izdanju Algoritma (2011.). Inače, Neparožderi (Lichožrouti) su postali najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije, s prodanih preko 320.000 ulaznica. 

Neparožderi pričaju o malim bićima koja obitavaju po kućama i kradu ljudima čarape, tj. od svakog para odnesu samo jednu, ostavljajući ljude da u nevjerici traže svoju drugu čarapu. Ta mala bića su nevidljiva običnim ljudima, osim samotnjacima koji ih jedini mogu vidjeti. Glavni junak filma je mali neparožder Hihić koji se nakon odlaska svog djeda mora pridružiti grupi neparoždera koju vodi njegov stric Padre i koji se skrivaju na tavanu kuće u kojoj živi i luckasti profesor Oto Soknović, koji svim silama želi dokazati svijetu da mali neparožderi postoje. Problem nastaje kada druga skupina neparoždera, zvani Kojoti, pokuša zavladati terenom koji kontrolira Padre i ukrasti njegovu zalihu čarapa. Hihić nastoji pomoći i izboriti se za svoje mjesto u grupi, kao i pravo da ima vlastitu rodbinu.

Režiju filma potpisuje češka animatorica Galina Miklinova, produkcijska kompanija je Total HelpArt iz Praga koju vodi poznati češki producent i redatelj Ondrej Trojan, koproducent je Petr Horak iz Alkay Animation Prag, slovački koproducenti su Zuzana Mistrikova i Lubica Orechovska iz PubRes kompanije iz Bratislave, a hrvatski dio koprodukcije vodi firma Filmosaurus Rex d.o.o. iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem.

Glazbu za film, koja je izvedena uz pomoć hrvatskih glazbenika i instrumentalista skladao je Mate Matišić, pisac i skladatelj. U hrvatskoj verziji filma neke od glasova su dali Ronald Žlabur, Goran Navojec, Žarko Potočnjak, Fabijan Pavao Medvešek, Maja Posavec i Božidar Smiljanić

Distributer filma u Hrvatskoj je Blitz Film i video, a film kreće u redovitu kino distribuciju u sve multiplekse i ostala kina na području RH od 5. listopada. 

Film su sufinancirali Češka televizija, HBO te Hrvatski audiovizualni centar.

Sve ostale detalje potražite na službenoj Facebook stranici filma. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Neparožderi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.