Preskoči na glavni sadržaj

Dubravki Turić nagrada za najbolju režiju na 21. Ischia FIlm Festivalu

Redateljica Dubravka Turić osvojila je za film Tragovi nagradu Castello Aragonese za najbolju režiju na 21. Ischia FIlm Festivalu. Nagradu za svoj dugometražni prvijenac osobno je preuzela redateljica Turić na svečanosti prilikom zatvaranja festivala, održanog od 24. lipnja do 1. srpnja u prostorima Aragonskog dvorca.

Fokus međunarodnog festivala na talijanskom otoku Ischia usmjeren je na filmsku naraciju koja ističe kulturni identitet i jedinstvena obilježja lokacija snimanja filma. U glavnom žiriju za dugometražni film bili su bugarska producentica Mira Staleva, turski redatelj Emre Kayis i srbijanski filmski kritičar Vuk Perović.

"Za sposobnost da energijom gradi krhki svijet žene koja traži odgovore u svojem znanstvenom projektu, ali i u životu. Za pažnju prema detaljima i delikatan osjećaj za vizualno pripovijedanje, kroz koje istražuje krizu identiteta protagonistice. Za osebujan ton filma kojim publici nudi intrigantnu i nezaboravnu priču, nagradu Castello Aragonese za najbolju režiju dobiva Dubravka Turić", napisao je žiri u obrazloženju nagrade.

Film Tragovi svjetsku je premijeru imao na 38. međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a do sada je nagrađen na filmskim festivalima L'Europe autour de l'Europe i Unrestricted View Film Festival. 

Kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana (Marija Škaričić) suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz glavnu producenticu Ankicu Jurić Tilić i Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Naslovne fotografije: Dubravka Turić na 21. Ischia FIlm Festivalu
(Autorica fotografija: Eugenia Del Prete / Ischia FIlm Festival)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.