Preskoči na glavni sadržaj

Duboki rezovi nagrađeni na Filmskom festivalu u Valletti

Redateljica Dubravka Turić te redatelji Filip Mojzeš i Filip Peruzović osvojili su nagradu Najbolji novi talenti za omnibus Duboki rezovi. Na malteškom festivalu, koji je trajao od 14. do 23. lipnja, prikazalo se šest hrvatskih naslova. 

Svaki od redatelja dugometražnog igranog filma Duboki rezovi, nastalog u produkciji Kinematografa (Dijana Mlađenović), osvojio je nagradu od 1000 eura. 

Nagradu Najbolji novi talent redateljima je dodijelio žiri u sastavu: redateljica i članica Europske filmske akademije Marion Döring, redatelji Jayro Bustamante i Peter Sant, fotograf Jason Florio, povjesničar i antropolog Alain Blondy i festivalski programer Ibee Ndaw

'Tri nova i obećavajuća glasa iz Hrvatske udružuju se kako bi stvorili snažan vizualni i filmski jezik koji iskorištava sve alate filma te potiče da uzbuđeno iščekujemo ono što slijedi', objasnio je žiri svoju odluku. 

Filmski triptih Duboki rezovi u fokus stavlja tri disfunkcionalne obitelji. Trešnje nagrađivane montažerke i redateljice Dubravke Turić, premijerno prikazan u programu 15 dana autora na Festivalu u Cannesu, tragična je priča o odrastanju u dalmatinskom zaleđu; u drami s elementima horora Smrt bijela kost u režiji Filipa Mojzeša, bezazlena dječja igra iznenada prerasta u dramatičnu situaciju, a u segmentu Predmeti koji tonu Filipa Peruzovića upoznajemo brižnog oca koji sumnja da je njegova, sad već odrasla kći žrtva obiteljskog nasilja. 

U filmu glume Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Roko Glavina, Franko Jakovčević, Donat Zeko (Trešnje); Glorija Pinturić, Lily Antić, Borna Fadljević, Živko Anočić, Jadranka Đokić i Asja Jovanović (Smrt bijela kost); Vinko Kraljević, Mirela Brekalo, Marina Redžepović, Bernard Perić, Mladen Vasari, Ljiljana Bogojević, Nina Erak-Svrtan (Predmeti koji tonu). 

Osim Dubokih rezova, na 5. izdanju Filmskog festivala u Valletti, u konkurenciji dugometražnih filmova natjecala se i hrvatska manjinska koprodukcija Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama). U konkurenciji kratkometražnih filmova na Valletti bila su još četiri hrvatska naslova: igrani film Sitnica Mladena Stanića te animirani Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa i Zagubljena sjećanja Ivane Radić

Nagradu za najbolji dugometražni igrani film na Filmskom festivalu u Valletti dijele latvijska drama Oleg Jurisa Kursietisa i albanski romantični film A Shelter Among the Clouds Roberta Budine. Najboljim kratkometražnim naslovom proglašen je estonski Three August Days redateljice Madli Laane

Popis svih nagrađenih filmova možete pronaći na službenoj stranici festivala

Naslovna fotografija: Lana Barić na Filmskom festivalu u Valletti; scene iz filma Duboki rezovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.