Preskoči na glavni sadržaj

Društvo hrvatskih filmskih redatelja za 20. rođendan sprema filmsko-kulinarsku proslavu 

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), strukovna udruga koja okuplja redatelje i scenariste, napunilo je dvadeset godina postojanja. Tim povodom 2. prosinca u zagrebačkom kinu Europa organiziraju besplatne projekcije filmova, ali i prigodan rođendanski domjenak na kojem će svoja kulinarska umijeća pokazati upravo sami redatelji. 

Na kraju godine u kojoj je hrvatski film osvajao nagrade na nekim od najznačajnijih filmskih festivala u svijetu, u čast svih uspjeha i jubilarne godišnjice, redatelji i scenaristi pozivaju na proslavu koja će se održati u zagrebačkom kinu Europa. Otvaraju vrata kina i časte besplatnim projekcijama koje počinju već u 18.30 sati programom klasičnih kratkih filmova šezdesetih i sedamdesetih godina po izboru filmske kritičarke Dijane Nenadić, a s projekcijama nastavljaju u 21 sat kada su na rasporedu višestruko nagrađivani kratkometražni film Piknik Jure Pavlovića i dugometražni Zvizdan Dalibora Matanića

Nakon prvog seta filmova, u 19 i 30, kino Europa pretvara se u mali restoran u kojem će redatelji – profesija koja je uvijek 'uslužena' vrijednim radom brojnih suradnika – obrnuti uloge, staviti pregače i uslužiti druge, onako kao što drugi obično služe njih. Prigodna proslava kao i ulazi na sve filmske projekcije besplatni su za sve posjetitelje, a detaljan raspored potražite na dnu teksta ili na ovoj poveznici

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovano je 23. veljače 1995. godine, s ciljem zaštite profesionalnih i strukovnih prava članova, te rada na unapređenju hrvatske kinematografije. Osnivači – tridesetak redatelja koji su nazočili osnivačkoj skupštini – bili su motivirani potrebom da kroz društvo jasnije artikuliraju zajedničke interese i učine svoj glas prisutnijim u javnosti. Za prvog predsjednika izabran je Branko Ivanda.

Dvadeset godina je prošlo, kroz radna tijela društva izmijenili su se deseci redatelja i scenarista, a predsjedali su mu Tomislav Radić, Vinko Brešan, Hrvoje Hribar, Dalibor Matanić, Neven Hitrec, Antonio Nuić, Irena Škorić i Danilo Šerbedžija, sve s ciljem da se za djelovanje redatelja i scenarista osiguraju najviši profesionalni standardi. 

DHFR danas ima 138 članova i aktivno sudjeluje u radu istaknutih međunarodnih strukovnih organizacija, uključujući i FERA, Europsku federaciju filmskih redatelja. Društvo kontinuirano radi na uspostavljanju formalnog okvira koji će ustrojiti kinematografiju kao uređenu kreativnu industriju.

Ovim povodom, redatelji i scenaristi također žele iskoristiti priliku i skrenuti pozornost javnosti na nužnost poštivanja autorskih prava i uvažavanja rada autora, kao temeljne pretpostavke daljnjeg razvoja hrvatskog filma i kreativnih industrija – jer autori čine svijet ljepšim

 RASPORED DOGAĐANJA:  

18:30 (velika dvorana kina Europa): Projekcija 'Kratke subverzije velikih majstora – zagubljeni klasici kratkog metra' (program klasičnih kratkih filmova šezdesetih i sedamdesetih po izboru filmske kritičarke Dijane Nenadić) 

Budnica, Petar Krelja, 1970., 10' 
Pod ljetnim suncem, Obrad Gluščević, 1961., 13’’
Jury, Ante Babaja, 1962., 13''
Amerikanka, Zoran Tadić, 1970., 12'40''
Čvor, Krsto Papić, 1969., 11'
Vox Populi, Nikola Babić, 1969., 10'30'' 
Sve jedno drugo pojede, Rajko Grlić, 1971., 11'54''
Balada o pijetlu, Zvonimir Berković, 1964., 13''

19:30: Rođendan kod redatelja! (rođendanski domjenak – nastupaju redatelji u pregačama!)

21:00 (velika dvorana kina Europa): Projekcija 'Nagrađeni filmovi' 
Piknik, Jure Pavlović
Zvizdan, Dalibor Matanić 

*Plakat manifestacije 'Rođendan kod redatelja' potražite na poveznici s desne strane. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.