Preskoči na glavni sadržaj

DORF i Antičke večeri  dodijelili nagrade za životno djelo i poseban doprinos

Festival dokumentarnog rock filma (DORF) ove godine nagradu za životno djelo dodjeljuje srpskom filmskom redatelju Slobodanu Šijanu, a 7. Antičke večeri, čiji je program sjedinjen s DORF-om koji se održava u kolovozu u Vinkovcima, dodijelio je nagradu za doprinos filmu i arheologiji 'Stojan Dimitrijević' redatelju Goranu Deviću. 

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24.kolovoza uživati će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program. 

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će predsjednik žirija, autor prošlogodišnjeg pobjedničkog filma Miroslav Sikavica i fotografkinja, glazbenik Matej Meštrović i umjetnička direktorica festivala Organ Vida Marina Paulenka

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Slobodanu Šijanu, srpskom filmskom redatelju, vizualnom umjetniku i publicisti i piscu, čiji su kultni filmovi poput Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug i Davitelj protiv davitelja obilježili živote i tulume nekoliko generacija i, naravno, cijelu DORF ekipu. Šijan je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti. Njegovi umjetnički radovi dio su kolekcija Muzeja moderne umetnosti u New Yorku, Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, Moderne Galerije u Ljubljani, Muzeja Suvremene umjetnosti u Beogradu i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Kao redatelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 1980-tih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Tijekom 1990. i 1991. bio je direktor Jugoslavenske kinoteke u Beogradu. Objavljivao je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i napisao niz knjiga i publikacija o filmu kao i o domaćim i stranim filmskim redateljima. Bio je redovni profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i višegodišnji profesor na filmskoj školi sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu. 

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će glazbenik Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus

Novost na ovogodišnjim 7. Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof.dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji 'Stojan Dimitrijević' je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević iz Siska. 

Dević je studirao arheologiju i pravo. 2008. je diplomirao filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Autor je dokumentarnih filmova (Uvozne vrane, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka, Buffet Željezara, U ime Republike Hrvatske, Na vodi...) nagrađivanih na festivalima u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Neubrandenburgu, Mariboru, Motovunu i Zagrebu. Film Crnci (2009.) koji je surežirao sa Zvonimirom Jurićem i za koji je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju, njegov je prvi dugometražni igrani film. 

13. Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Austrijski kulturni forum i NEXE grupa.

Program 7. Antičkih filmskih večeri organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Vinkovci.

Naslovna fotografija: Miroslav Sikavica, Goran Dević (kolaž)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.