Preskoči na glavni sadržaj

Domaćinstvo za početnike u kina stiže 18. srpnja

Dugometražni igrani film redatelja Gorana Stolevskog, Domaćinstvo za početnike, koji je realiziran kao koprodukcija Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Poljske i Kosova (hrvatska koprodukcentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama), stiže u multiplekse i nezavisna kina diljem Hrvatske 18. srpnja.

Ova priča nagrađena Queer lavom na Filmskom festivalu u Veneciji 2023. prati socijalnu radnicu Ditu (Anamaria Marinca) prisiljenu nakon smrti svoje djevojke Suade (Alina Serban) preuzeti brigu o njezine dvije kćeri — djevojčici Miji (Džada Selim) i tinejdžerki Vanesi (Mia Mustafi), pri čemu joj u pomoć nevoljko priskače i dugogodišnji prijatelj Toni (Vladimir Tintor).

U naumu da odgovori na pitanje: “što je to uopće obitelj?”, u svom trećem dugometražnom ostvarenju Stolevski sukobljava niz različitih glasova i perspektiva, s naglaskom na obespravljene pripadnike romske nacionalne manjine te LGBTQ+ zajednice u suvremenoj Makedoniji, rezultat čega je kreativni nered kakav vlada i kućanstvom njegovih protagonista, a u kojem se ovaj makedonsko-australski redatelj snalazi baš kao doma.

Ovaj “netipični obiteljski portret koji je briljantno političan, ali istovremeno ne drži prodike” (The Associated Press) kroz prizmu nekonvencionalne obitelji razotkriva složenu klasnu strukturu suvremenog makedonskog društva. Film je bio makedonski kandidat za Oscara, a u SAD-u ga je distribuirao Focus Features.

Stolevski je ovim projektom potvrdio raznolikost koju posjeduje kao redatelj, s obzirom na to da je svaki njegov film žanrovski posve drugačiji od svojih prethodnika. Nakon folk horora Nećeš biti sama (You Won’t Be Alone, 2022) snimio je queer romansu Of an Age (2022), nakon čega i Domaćinstvo za početnike, neobičnu obiteljsku dramu usporedivu i s filmom Sve o mojoj majci (1999) Pedra Almodóvara te popularnom američkom serijom Besramnici.

Redatelj uspješno ostvaruje suradnju sa skupinom naturščika, te s već ostvarenim glumcima, od poznate Rumunjke Anamarije Marince, najpoznatije po ulozi u filmu 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana (2007) koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, pa sve do Vladimira Tintora (Sonja i bik, Šutnja).

Domaćinstvo za početnike hrvatskoj se publici premijerno predstavilo na 21. Zagreb Film Festivalu, a nalazi se i na programu nadolazećeg 71. Pulskog filmskog festivala. Film je manjinska koprodukcija čija je hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, a u distribuciji Zagreb Film Festivala 18. srpnja dolazi u domaća kina.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.