Preskoči na glavni sadržaj

Domaći naslovi u natjecateljskim programima 43. Annecyja

Ove će se godine na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, prikazati čak četiri domaća naslova. U program kratkometražnih filmova uvršteni su Demonstracija briljantnosti u 4 čina u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren dok će se u natjecateljskom programu pod nazivom 'Perspektive' prikazati Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića te Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Festival se u francuskom gradu Annecyju održava od 10. do 15. lipnja. 

Kratkometražni animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina nastao je u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te u proizvodnji zagrebačkog studija Adriatic Animation i Eesti Joonisfilm iz Tallinna u Estoniji. Riječ je o prvom filmu autorskog tandema Mrzljak-Tšinakov nakon završenog studija animacije u Tallinnu te prva međunarodna koprodukcija između hrvatskog studija Adriatic Animation i estonskog studija Eesti Joonisfilm (iza kojeg stoji glasoviti animator Priit Pärn). Produkciju potpisuju Draško Ivezić i Kalev Tamm, a animaciju Marko Dješka, Ülle Metsur, Lucija Mrzljak, Chloe Roux, Maiken Silla i Morten Tšinakov. Film je nastao uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, do sada je nagrađen na nekoliko međunarodnih festivala, a hrvatsku će premijeru doživjeti na ovogodišnjem Animafestu. 

Osim ovog, u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se još jedan film nastao u koprodukciji studija Adriatic Animation. Riječ je o manjinskoj koprodukciji Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren poznate po svojim ranijim višestruko nagrađivanim naslovima Život s Hermanom H. Rottom iz 2015. i Manivald iz 2017. godine. Ovaj put glavni lik je privlačan vuk Toomas koji, nakon što izgubi posao, radi kao žigolo da uzdržava obitelj, pri čemu prešućuje svojoj supruzi gubitak posla. Njegova supruga Viivi također skriva tajnu: pohađa skupi seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova. Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. U filmu glume Draško Ivezić, Leon Lučev, Dražen Šivak, Lee Delong i Chintis Lungren. Za glazbu je bio zadužen Terence James Dunn, za dizajn zvuka Pierre-Yves Drapeau, a za animaciju Chintis Lundgren, Darko Vidačković i Draško Ivezić. Film nastaje u produkciji Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio iz Estonije, Jadranska animacija - Adriatic Animation iz Hrvatske i Miyu Productions iz Francuske te uz potporu Estonskog filmskog instituta, Estonskog kulturnog fonda, Hrvatskog audiovizualnog centra, Arte France i CNC-a. Toomas ispod doline divljih vukova u Annecyju će imati svoju svjetsku premijeru. 

Dva hrvatska animirana filma prikazat će se i u programu pod nazivom 'Perspektive'. Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali redatelja i scenarista Daniela Šuljića prikazuje priču o zlim bićima i stvorenjima koja osjećaju da je došao trenutak da slobodno izađu iz svojih skrovišta i rupa i razmile se po svijetu. Osim što je napisao scenarij i režirao film, Daniel Šuljić radio je i animaciju, uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, s kojim potpisuje i kompoziting te montažu. Za zvuk i glazbu bio je zadužen Vjeran Šalamon. Film je nastao u produkciji kuće Kreativni sindikat (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Udahnut život film je o povezivanju jedne mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona koristi svoj talent za prepariranjem kako bi 'vratila' životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš. No prava potraga za odgovorima počne kada u svakoj životinji koju krene preparirati otkrije rolu nerazvijenog filma. Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka Iva Kraljević, glazbu i zvuk potpisuje Andrea Martignoni, glas filmu dao je Rakan Rushaidat, producentica je Vanja Andrijević, a film nastaje u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. I ovaj će animirani naslov svoju hrvatsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem Animafestu, dok je ona svjetska rezervirana za festival u njemačkom Oberhausenu. 

Ove se godine na festival u Annecyju u svim kategorijama prijavilo više od 3 000 naslova iz 86 zemalja svijeta, a za sada su objavljeni natjecateljski programi kratkometražnih filmova. 43. izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju održava se od 10. do 15. lipnja 2019. godine, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filmova Demonstracija briljantnosti u 4 čina; Toomas ispod doline divljih vukova; Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali i Udahnut život

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.