Preskoči na glavni sadržaj

Domaći naslovi na festivalu Eastern Neighbours u Nizozemskoj

Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) održava se od 1. do 5. studenog u Hagu te u raznim sekcijama prikazuje osam hrvatskih filmova. Osim toga u sklopu programa nazvanog ENF na putu (ENF On Tour) 29. listopada u Utrechtu će se prikazati domaći film koji je prošle godine otvorio ENFF, Sve najbolje, a na projekciju dolazi i redateljica Snježana Tribuson. 

U sekciji nazvanoj 'Novi glasovi - dugometražni igrani filmovi' (New voices - feature length films) prikazat će se višestruko nagrađivani Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Trampolin Katarine Zrinke Matijević i slovensko-hrvatski igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca (hrvatski koproducent je Nukleus Film).

Još jedan naslov Katarine Zrinke Matijević prikazuje se i u sekciji 'Granice u nama' (Borders Within Us). Riječ je o dokumentarnom filmu Iza lica zrcala, a redateljica će oba svoja naslova osobno predstaviti na festivalu u Hagu. Uz ovaj, u istoj se sekciji prikazuje i kratkometražni igrani film Plavi Petar Marka Šantića

Dva se domaća naslova prikazuju i u sekciji kratkometražnog igranog filma, a riječ je o animiranoj Ježevoj kući Eve Cvijanović i kratkometražnom igranom filmu, slovensko-hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, Sretno, Orlo! redateljice Sare Kern (hrvatski koproducent je Kinorama). 

Osim toga, a uoči samog ENFF-a, 29. listopada u Utrechtu prikazat će se Sve najbolje Snježane Tribuson - još jedan hrvatski film koji je prošle godine otvorio festival u Hagu. Redateljica će osobno pozdraviti publiku na projekciji koja je u Filmtheater ‘t Hoogt zakazana za 19 sati. 

Svi navedeni filmovi sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još ili nisu članice Europske unije ili su joj nedavno pristupile, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno.

Više infomacija o festivalu pogledajte na njegovim službenim stranicama, a svi detalji o rasporedu projekcija hrvatskih filmova dostupni su ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova TrampolinPlavi PetarSretno, Orlo! 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.