Preskoči na glavni sadržaj

Domaći filmski hitovi i četiri radionice na 19. Ljetnoj školi filma Šipan

Ove se godine na otoku Šipanu 19. put odvija Ljetna škola filma, od 4. do 14. kolovoza. Osim filmskih radionica, manifestacija nudi i projekcije recenetnih hrvatskih i regijskih dugometražnih naslova, uz prisustvo autora. 

Radionicu igranog filma vodi duo kojeg čine francuska redateljica porijeklom iz BiH, Bojana Momirović i dubrovački AV stručnjak Nikola Kapidžić.

Druga radionica igranog filma organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a vode je medijski pedagog Jura Troje i student produkcije na ADU Noa Nikolić.

Ove godine za mlađe polaznike organizirana je i radionica Filmska početnica u kojoj će polaznici proći sve ono što se događa na i oko jednog filmskog seta, a vode je glumica Katarina Madirazza i student kamere na ADU Petar Lebinec.

Za najmlađe polaznike LJŠFŠ i ove godine tu je radionica animacije, ovaj put pod vodstvom odnedavno i stanovnice Šipana, diplomirane animatorice Lorene Ivanović.

Dnevni užurbani ritam u kojem mladi šipanski filmaši po sistemu od ideje do premijere, a vođeni stručnim i umjetničkim vodstvom mentora radionica, stvaraju vlastite filmove nadopunjuje se i večernjim programima otvorenog kina u jedinstvenom ambijentu pored starog platnja i crkvice Sv. Antuna u Šipanskoj luci.

Program  začinjen ambijentalnošću navedene lokacije namijenjen je svima, ne samo polaznicima škole. Večer otvaranja 5. kolovoza  donosi film Baci se na pod – uz prisustvo redateljice i glavne glumice Nine Violić.

Drugi dan, 6. kolovoza, u prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića, na programu je akcijska komedija Divljaci.

Treći dan, u nedjelju 7. kolovoza, donosi posebnu projekciju – LJŠFŠ special na plaži Priježba, a prikazuje se hrvatska uspješnica Murina kojoj će nazočiti i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

Najmlađi gledatelji na svoje će doći u ponedjeljak 8. kolovoza kada je na programu sinkronizirana slapstick komedija Tom & Jerry. 

U nastavku programa, u utorak 8. kolovoza, na Šipan stiže ekipa mladih iz Dubrovnika koja je u sklopu akcije Budi kino producent organizirane u programu Kina Magistrala ovaj program početkom lipnja premijerno organizirala u kino Slavici. Svojevrsna repriza navedenog programa pod nazivom "More li bolje" na Šipan dovodi WWF dokumentarac Blue Future te morem inspirirane životne priče Igora HajdarhodžićaTrabakul i Marijana ŽitnikaMaritimo Recycling.

Četvrtak, 11. kolovoza donosi još jednu posebnu priču vezanu za more i život uz more. Naime, tu večer na programu je malteški igrani film Luzzu s pričom koja prati mladog ribara koji na naslijeđenom tradicionalnom drvenom brodu uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom.

U petak 12. kolovoza održava se projekcija hrvatske manjinske koprodukcije (Kinorama), filma Ljeto kada sam naučila letjeti koji na Šipan dolazi skupa s kultnim redateljem Radivojem Rašom Andrićem.

Za kraj programa, a dan prije večeri zatvaranja, u subotu 13. kolovoza je koncert dubrovačke ekipe Trio PMS. Tradicionalno 14. kolovoza večer  je svečanog zatvaranja koja je na Šipanu i svojevrstan praznik djece i filma te će i ove godine biti posebno zanimljiva jer će predstaviti premijere radova nastalima na svim ovogodišnjim radionicama.  

Programi Škole filma Šipan, inače članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAVC-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske Županije, HZTK Garda Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samima autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.