Preskoči na glavni sadržaj

Domaći filmovi na festivalima u Portugalu i Francuskoj

Hrvatski filmovi, mahom kratkometražni naslovi raznih rodova, u nadolazećim se tjednima prikazuju na festivalima u Portugalu i Francuskoj. 

U sklopu natjecateljskog programa kratkometražnog filma 7. Festivala ženskog filma Olhares do Mediterrâneo prikazuje se animirani film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Udahnut život. U natjecanju studentskog filma se, pak, prikazuju naslovi Anđela je studentica koja je preko zimskih praznika odlučila ostati u Zagrebu Sare Grgurić, Izvan sebe Stelle Hartman i The Stamp Lovre Mrđena. Potonji film, nastao u hrvatsko-belgijskoj koprodukciji, diplomski je rad producentice Dalie Alić, a ove je godine izabran u finale studentskog Oscara, kao jedan od osam najboljih uradaka u kategoriji stranog filma.

Uz to, dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska producentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa), prikazuje se u programu van konkurencije te je film otvaranja festivala. 

Festival ženskog filma Olhares do Mediterrâneo traje od 23. do 29. studenog, a održava se u Lisabonu. Filmovi će također biti dostupni online, putem platforme Filmin, od 26. studenog do 10. prosinca. Na festivalu se prikazuje 50 naslova, a u sklopu popratnog programa odvijaju se i okrugli stolovi, masterclassovi i panel-diskusije, među kojima je i diskusija o igranom filmu The Stamp, na temu migranata i izbjeglica. 

U Francuskoj se, pak, od 12. do 19. prosinca održava 12. Filmski festival Les Arcs, koji se odvija po lokacijama u istoimenom skijaškom resortu. U programu tog festivala prikazuju se, također, dva hrvatska naslova: u natjecanje kratkometražnog filma uvršten je eksperimentalni naslov Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal, a dugometražna igrana manjinska koprodukcija Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma) prikazuje se u sklopu programa Visina (Hauteur). 

Na Filmskom festivalu Les Arcs bit će prikazano preko 120 naslova iz cijele Europe.  

Naslovne fotografije: scene iz filmova Udahnut život, Izvan sebe, The Stamp, Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.