Preskoči na glavni sadržaj

Domaća premijera Zbornice Sonje Tarokić na Zagreb Film Festivalu

Glavni program ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala donosi hrvatsku premijeru Zbornice, dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovim Varima, gdje je imao svoju svjetsku premijeru. ZFF će se održavati od 14. do 21. studenog, u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD i Uraniji te HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. 

19. izdanje ZFF-a okupit će brojne filmske naslove u natjecateljskim i popratnim programima, ali i ugostiti filmske profesionalce u sklopu programa Industrija. Najmlađi će pak i ove godine imati priliku uživati u selekciji filmskih ostvarenja na KinoKino Festivalu, koji će se odvijati usporedo sa ZFF-om.

Glavni program festivala donosi donosi hrvatsku premijeru Zbornice, dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić, ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovim Varima.

Suočena s ograničenjima školskog sustava i okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija započinje borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Glavnu ulogu u filmu tumači Marina Redžepović, a u ostalim se pojavljuju Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Ivana Bakarić i Sandra Lončarić. Kroz platformu Kockice, ZFF prati rad Sonje Tarokić od njenih početaka (Tlo pod  nogama – Zlatna kolica 2014.), a premijerom Zbornice zaokružit će se priča o razvoju ovog filmskog projekta koji je predstavljen 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij.

Film Zbornica je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

Dio glavnog programa ovogodišnjeg ZFF-a bit će i prvi tuniski film nominiran za Oscara (2021.) Čovjek koji je prodao svoju kožu (The Man Who Sold His Skin) redateljice Kaouther Ben Hanie, ljubavna priča o mladom sirijskom izbjeglici koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. Priča je inspirirana kontroverznim umjetničkim djelom Tim (2006.) belgijskog suvremenog umjetnika Wima Delvoyea i njegovim “živim eksponatom”. U glavnoj ulozi je sirijski glumac Yahya Mahayni, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a beskrupuloznu i hladnu art-agenticu utjelovljuje Monica Bellucci.

Program Ponovno s nama iz godine u godinu gledatelje podsjeća na redatelje čiji rad ZFF sustavno prati od svojih početaka. Među ostvarenjima poznatih imena iz ovogodišnje ponude, ističe se Belgijanac Joachim Lafosse, prepoznatljiv po suptilnoj i nijansiranoj razradi kompleksnih likova i situacija. Kao i u dosadašnjim ostvarenjima (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu), pukotine u obiteljskim odnosima glavna su Lafosseova preokupacija u novom filmu Nemirni (Restless). Moćna i uzbudljiva ljubavna drama, koja se s puno osjećaja za detalje hvata ukoštac s obiteljskim problemima, inspirirana je autorovim iskustvom odrastanja uz bipolarnog oca, a prikazana je u natjecateljskom programu Festivala u Cannesu.

Uz glavni natjecateljski dugometražni i kratkometražni program te stalne programe Ponovno s nama, Velikih 5 te PLUS, ZFF i ove godine priprema bogat popratni program, koji, među ostalim, donosi filmove iz programa Mreže festivala Jadranske regije, Festivali pod reflektorom, u kojem selektori vodećih svjetskih festivala biraju filmove za ZFF-ovu publiku, i Ledolomke, svojevrsni nastavak ZFF-ovih programa žanrovskih filmova iz doba socijalizma koji će obuhvatiti filmove poznatih redateljica iz Istočne Europe.

Kao i dosad, dio festivalske filmske ponude bit će dostupan i izvan granica glavnoga grada. U sklopu programa ZFF putuje, filmovi Čovjek koji je prodao svoju kožu i Nemirni moći će se pogledati u kinima diljem Hrvatske.

Više detalja o programu postpuno će se objavljivati na stranici Zagreb Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.