Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni projekt Dianina lista osvojio glavnu nagradu koprodukcijskog foruma When East Meets West u Trstu

Projekt dokumentarnog filma Dianina lista producentica Dane Budisavljević i Miljenke Čogelje iz zagrebačke produkcijske tvrtke HULAHOP osvojio je nagradu EAVE European Producers Workshop za najbolji projekt na koprodukcijskom forumu When East Meets West koji se od 19. do 21. siječnja održavao u Trstu.

Projekt Dianina lista sudjelovao je na forumu kao jedan od 18 odabranih, iz ukupno 129 prijavljenih projekata, u žestokoj konkurenciji dugometražnih igranih i dokumentarnih projekata iz istočnoeuropskih zemalja te iz Italije, Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske. Prestižna nagrada EAVE European Producers Workshop osigurava producentici (Miljenki Čogelji) stipendiju za sudjelovanje i daljnje razvijanje projekta kroz radionice EAVE 2012 European Producers.

Dianina lista je dokumentarni film o iznimnoj ženi koja je u Drugom svjetskom ratu pokrenula, i s grupom suradnika provela humanitarnu akciju nevjerojatnih razmjera. Diana Budisavljević rođena je Austrijanka koja se nakon udaje za zagrebačkog doktora Julija Budisavljevića doselila u Zagreb. Kada je 1942. godine čula za stradavanja djece u ustaškim sabirnim logorima odlučila je nešto napraviti. Pokrenula je akciju spašavanja te je u suradnji s profesorom Kamilom Breslerom zaposlenikom tadašnjeg Ministarstva socijalne skrbi, sestrom Crvenog križa Dragicom Habazin, komunističkom ilegalkom Janom Koch te brojnim drugim suradnicima, provodila tijekom cijelog Drugog svjetskog rata. U toj je akciji spašeno 12 000 djece.

Režiju filma potpisuje Dana Budisavljević, a autorice scenarija su Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja (Hulahop).

Projekt Dianina lista dobio je sredstva za razvoj scenarija na prošlom Javnom pozivu za poticanje razvoja scenarija Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.