Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Selo bez žena nagrađen u Estoniji

Dokumentarni film Srđana Šarenca Selo bez žena osvojio je People's Award Estonije u kategoriji autorskog dokumentarnog filma na 25. festivalu dokumentarnog i antropološkog filma u Pärnu (Estonija).

Selo bez žena je film o braći Janković, posljednjim stanovnicima sela Zabrđe, neženjama u 30-im godinama koji kreću u potragu za nevjestama iz Albanije. Braća Janković imaju 70 ovaca, sedam pasa, jednog pjevca i žive u Zabrđu gdje ženska noga nije kročila posljednjih 15 godina. Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana (35) da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka. U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Braća Janković, koja su ratovala protiv Albanaca, sada su u prilici pružiti ruku pomirenja ‘neprijatelju’.

Selo bez žena dosad je prikazan na 20 međunarodnih festivala, a dobitnik je nagrade Documenta Madrid za autorski dokumentarac 2011 i nagrade za najbolji projekt Zagrebdox pitching Foruma 2008. godine. Film će u srpnju biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu i na DokuFestu u Prizrenu (Kosovo), a u kolovozu u konkurenciji 12. Mediteran Film Festivala u Širokom brijegu (BiH).

Scenarist i redatelj filma je Srđan Šarenac, a producenti Estelle Robin You i Igor A. Nola. Film je nastao u produkciji Les Films du Balbari te u koprodukciji s Mainframe Production iz Zagreba.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.