Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu

Dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva uvršten je u program 51. Tjedna kritike koji će se održavati od 17. do 25. svibnja u okviru 65. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Posljednja ambulantna kola Sofije (Sofia's Last Ambulance) čiji je koproducent hrvatska tvrtka Nukleus film dokumentarni je film o avanturama jednog doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola hitne pomoći u Sofiji. U glavnom gradu Bugarske, protagonisti pokušavaju spašavati živote dok se bore s besmislicama zdravstvenog sustava koji je u rasulu.

Film je još u fazi razvoja uspješno sudjelovao na filmskim forumima kao što su East European Forum, IDFA Forum, Doc Launch, DocsLisboa i When East Meets West, a svoju će međunarodnu premijeru doživjeti u okviru canneskog Tjedna kritike, najvažnije i najprestižnije svjetske platforme za proboj svježih filmskih talenata.

Režiju, scenarij i fotografiju potpisuje Ilian Metev, bugarski redatelj, snimatelj i akademski violinist. Metev je diplomirao režiju 2008. godine na National Film & Television School (Velika Britanija), a njegov diplomski film Goleshovo prikazan je na više od 60 svjetskih festivala. Hrvatski producent filma je Siniša Juričić. Trailer filma možete pogledati ovdje.

Tjedan kritike paralelna je sekcija Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu posvećena otkrivanju novih talenata u kojoj svake godine sudjeluje oko dvadeset filmaša. Otkad je osnovan 1961. godine, glavni je cilj Tjedna kritike prikazivati debitantske i druge filmove redatelja iz cijelog svijeta. Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Otar Iosseliani, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard i Arnaud Desplechin neki su od redatelja čije su karijere počele upravo na Tjednu kritike. Program je natjecateljskog karaktera, a najvažnije nagrade koje mogu osvojiti dugometražni filmovi su Grand prix uz prateći iznos od 10 000 eura, nagrada France 4 Visionary i nagrada SACD za scenarij.

S ciljem otkrivanja novih talenata, Tjedan kritike posvećuje posebnu pažnju prvim redateljskim koracima - kratkometražnim i srednjemetražnim ostvarenjima. Na Tjednu kritike premijerno su prikazani debitantski kratkometražni filmovi redatelja kao što su François Ozon, Gaspar Noé i Andrea Arnold.

O selekciji Tjedna kritike 2012. odlučivao je žiri sastavljen od predstavnika Francuskog udruženja filmskih kritičara na čelu s umjetničkim direktorom, filmskim kritičarom, profesorom i nekadašnjim urednikom Cahiers du Cinéma Charlesom Tessonom.

Film Posljednja ambulantna kola Sofije koprodukcija je Bugarske (SIA Productions), Hrvatske (Nukleus film) i Njemačke (Sutor Kolonko Filmproduktion).

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog fonda Bugarske, Film- und Medienstiftung NRW (Njemačka) i Impact Partners (SAD), uz pomoć televizijskih kuća ARTE i WDR.

Prodajni agent filma je Films Boutique.

Popis filmova uvrštenih u selekciju i video-intervju s Charlesom Tessonom možete pronaći ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.