Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Obalno šetalište Silvija Mirošničenka u kinima

Nakon uspješnih projekcija na prošlogodišnjem Liburnija Film festivalu te osvojene Nagrade europskog žirija za najbolji dokumentarni film na SEE Film Festivalu 2023. (u Parizu, Berlinu i Washingtonu), Obalno šetalište redatelja Silvija Mirošničenka u kinima se prikazuje od 11. travnja. Producentica filma je Anita Juka iz produkcijske kuće 4Film, koja je također i distributer, a koproducentica je Chiara Toffolo iz talijanske produkcijske kuće Tesla Film.

Dokumentarni film Obalno šetalište 11. travnja prikazuje se u riječkom Art-kinu, a nakon projekcije uslijedit će razgovor s autorom Silvijom Mirošničenkom. Ta projekcije ujedno označava i početak kinodistribucije filma, koji će nakon Rijeke, "otputovati" u Zagreb, 13. travnja, u kino Metropolis. Zatim slijedi projekcija u pulskom kinu Valli 20. travnja, a zagrebačka će ga publika imati priliku pogledati i 29. travnja u kinu Kinoteka te na projekcijama u kinu Studentski centar, od 3. do 5. svibnja, dok će ga kino Labin prikazivati kasnije ove godine (u rujnu). 

Radnja ovog opservacijskog dokumentarnog filma mozaično prikazuje svakodnevicu liburnijske zajednice, fokusirajući se na veći broj stanovnika koji su povezani s dvanaest kilometara dugim šetalištem Franza Josefa I, od Voloskog do Lovrana. Među sugovornicima u filmu su reperska skupina Reinkarnacija, slavni kantautori Duško Jeličić Dule i Silvana, fotograf Smiljan Prpić, komunikacijski stručnjak i politički aktivista Domagoj Tramontana, poduzetnik Vjekoslav Martinko, dizajner Albano Vučetić te drugi. Film također dokumentira lokalne izbore za vođenje grada Opatije te brojna događanja duž šetališta.

"Rijetko gdje u Hrvatskoj možete upoznati ljude toliko povezane s prostorom kao ovdje. Ne radi se samo o fizičkom dodiru, već i o emotivnoj povezanosti s lungomarem, što se u našem jeziku naziva dom, sasvim različitog značenja od riječi kuća/stan. Jako mi je bilo važno kroz sliku i međusobnu interakciju protagonista pokazati taj osjećaj doma, da su svi protagonisti dužinom 12-kilometarskog šetališta jedna liburnijska zajednica", rekao je o svom novom filmu Mirošničenko za portal dokumentarni.net, koji je film uvrstio među 10 najboljih filmova prošle godine.

Obalno šetalište nastaje u koprodukciji Hrvatske i Italije. Scenarij i režiju potpisuje Silvio Mirošničenko, dok su za kameru zaslužni Debora Vrizzi i Daniel Ruljančić. Montažu je radila Doris Dodig, a zvuk su oblikovali Francesco Morosini i Emanuele Amodeo. Glazbu je skladao Pere Ištvančić. Produkciju filma potpisuje Anita Juka iz 4Film, uz koprodukciju Chiare Toffolo iz Tesla Production. Film je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Friuli Venezia Giulia Audiovisual Fund, MEDIA, Grada Rijeke, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice općine Lovran.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.