Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Mama Europa od 5. ožujka u hrvatskim kinima

Od srijede 5. ožujka – premijerno u zagrebačkom Dokukinu, a zatim i u drugim gradovima – prikazuje se dugometražni dokumentarac Mama Europa Petre Seliškar, koji govori o preostalim europskim „neschengenskim” granicama i ljudima koji žive uz njih. Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Makedonije i hrvatske produkcijske kuće Restart.
 

Mama Europa humorni je dokumentarac o granicama Europe i onima čija svakodnevica o njima ovisi. Kroz osobnu perspektivu slovenske redateljice Petre Seliškar i njezine četverogodišnje kćeri Terre film nas vodi na put po zemljama bivše Jugoslavije u posjet nekima od još preostalih europskih granica na vanjskim rubovima Schengena. Posebno se osvrće na „neuralgične točke“ kao što su granica Makedonije i Grčke i nama bliski slučaj spora oko Piranskog zaljeva. Otkrivamo kakav je stvarni život u tim područjima, što granice znače lokalnom stanovništvu i kakve probleme im stvaraju te kako sve to izgleda iz perspektive jedne djevojčice.

Film je do sada prikazan na brojnim europskim festivalima – među ostalima, bio je u posebnom programu Signals Regained na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu te u natjecateljskim programima Sarajevo Film Festivala, ZagrebDoxa, Međunarodnog filmskog festivala u Trstu i DokuFesta u Prizrenu.

Produkciju filma uz Seliškar potpisuje Brand Ferro, koji je ujedno bio i direktor fotografije. Koproducenti su Oliver Sertić i Bojan Mastilović, montažerka Katrin Ebersohn, animatori Ebersohn i Daniel Freymuller, skladatelj Vladimir Rakić, a zanimljivo je da je kao koscenaristica uz redateljicu potpisana i četverogodišnja protagonistica filma Terra Ferro Seliškar.

Petra Seliškar (Ljubljana, 1978.) studirala je režiju i produkciju na Nacionalnoj filmskoj akademiji u Amsterdamu, a magistrirala filmsku umjetnost pri Sveučilištu Sheffield Hallam u Engleskoj. Od 2003. godine vodi vlastitu produkcijsku kuću Petra Pan Production i radi uglavnom u Sloveniji, Makedoniji i Hrvatskoj. Najzapaženiji uspjeh do sada postigla je dokumentarnim filmom Bake revolucije, koji je bio prikazan na IDFA-i i koji je svojevrsni tematski prethodnik Mame Europe.


Terra Ferro Seliškar u sceni iz filma Mama Europa

Hrvatska kinopremijera Mame Europe održava se u srijedu 5. ožujka u 21 sat u zagrebačkom Dokukinu (Jurišićeva 6). Ulaznice su u slobodnoj prodaji po prigodnoj cijeni, rezervirati se mogu na ovoj poveznici. Od idućeg tjedna film dolazi na program kina u Dubrovniku (13. 3.), Varaždinu (14. 3.) i Rijeci (14. 3.), a nakon toga i drugih gradova, o čemu će više informacija biti dostupno uskoro. Distributer filma je Restart label, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dodatne informacije o filmu potražite na službenim stranicama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.