Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Između revolucija Vlada Petrija stiže u kina

Između revolucija autora Vlada Petrija dugometražni je hibridni dokumentarni film koji kroz intimnu priču o sudbinama dviju žena progovara o poziciji žena u patrijarhalnim sistemima Irana i Rumunjske. Početak kinodistribucije zakazan je za 18. siječnja u Dokukinu KIC, dok će potom film igrati i u drugim nezavisnim kinima diljem zemlje.

Između revolucija svjetsku je premijeru imao u veljači 2023. na Filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film. Istom je nagradom ovjenčan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Transilvaniji (TIFF), kao i nagradom za najbolji rumunjski dugometražni film.

Hrvatska premijera filma održana je na festivalu ZagrebDox u ožujku 2023. U prosincu je obilježena 34. godišnjica rumunjske revolucije dok se u siječnju, kada film Između revolucija stiže u domaća kina, obilježava 45. godišnjica od iranske revolucije.

Ovaj hibridni film donosi priču o Rumunjki Mariji i Iranki Zahri, koje su se upoznale 1970-ih studirajući zajedno u Bukureštu i njihovoj dugogodišnjoj strastvenoj korespondenciji. Dvije žene neumorno se dopisuju na razmeđi revolucija, prosvjeda i politički turbulentnih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Intiman epistolarni dokumentarac kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranje koje donose političke transformacije, te propituje društvene tabue, represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci.

Između revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena kombinirajući ih s fiktivnim elementima.

"Za mene je Između revolucija film o nedavnoj prošlosti koja vrlo snažno odjekuje neposrednom, sadašnjom stvarnošću. Riječ je o filmu koji predstavlja subjektivnu, žensku povijest dviju država i društava koje su eksperimentirale s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojima su ljudi postupno slamani od strane represivnog političkog aparata. To je film koji rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979.", o filmu kaže autor Vlad Petri.

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s hrvatskim Restartom i iranskom kućom undisclosed. Hrvatski koproducent je Oliver Sertić. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs). Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.