Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Ivanova igra premijerno prikazan u splitskom HNK-u

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu 27. se listopada premijerno prikazao dugometražni dokumentarni film Tomislava Žaje, Ivanova igra koji govori o životu i karijeri nekadašnjeg Hajdukovog igrača Ivana Gudelja.

'Iznimno poštujem Ivana Gudelja i od njega sam mnogo naučio. Potakao me da razmislim o vlastitom životu, ciljevima i pobjedama koje želim ostvariti te o tome postoje li bilo kakve granice, izuzev onih koje si postavljamo sami. Ovo je film nade. A da bi nada postala stvarnost, u životu je, baš kao i u nogometu, potrebna vrhunska igra i vještina, gotovo umjetnost. Ivana Gudelja smatram umjetnikom nogometne i životne igre, koji svakog dana nastoji dati sve od sebe i odigrati na vrhunskoj razini', rekao je redatelj Tomislav Žaja na premijeri filma Ivanova igra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Ivanova igra je film o naprasno prekinutoj karijeri i životu nogometaša Ivana Gudelja, koji se uspio izdići iznad teške bolesti i svih nevolja koje su ga snašle, te je konačno preokrenuo rezultat u naizgled izgubljenoj životnoj utakmici. Svojom disciplinom i ustrajnošću Ivan je danas primjer mnogim mladim sportašima, ali i svima drugima koji ga poznaju, a ponajviše svojim kćerima, Ivani i Đani, kojima Ivan nastoji nadomjestiti iznenada preminulu majku. Rastrgan između posla instruktora Hrvatskog nogometnog saveza za Dalmaciju, gdje ga svaki dan gledaju velike oči dječaka i djevojčica koji sanjaju nogometnu slavu, menadžerskog vođenja putujućeg kazališta, te vlastite obitelji, Ivan se i dalje uporno bori iz dana u dan.

'Svoj sam život posvetio nogometu i sportu, a nakon prekida karijere i borbi za zdravlje, samopouzdanje, život dostojan življenja, pri čemu sam najveću potporu nalazio u obitelji i prijateljima koji mi niti u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa', rekao je Gudelj na premijeri filma. 

Osim što je film režirao, Tomislav Žaja potpisuje i scenarij te produkciju. Filmsku ekipu još čine i direktor fotografije Jasenko Rasol, montažer Vanja Siruček, skladatelj i dizajner zvuka Vjeran Šalamon, tonski snimatelj Hrvoje Radnić, Jurica Goričanec koji je zaslužan za zračne snimke te kolorist Tomislav Stojanović.

Film Ivanova igra nastajao je tri godine i sniman je na prostorima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BIH, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i UEFA-e, koja je glavni partner projekta pa će se film, među ostalim, prikazivati i na UEFA TV-u. 

Naslovne fotografije: premijera filma Ivanova igra

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.